Toon zoekbalkToon menu

Coronavirus

Bezoek en corona: feiten, fabels en dilemma's 02/07/2020

Wanneer iedereen zich aan deze richtlijnen van het RIVM houdt zijn er geen extra beperkingen nodig in bijvoorbeeld bezoekfrequentie of de duur van het bezoek. Dit heeft het kabinet op 1 juli gedeeld. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden rondom bezoek en logeren binnen de gehandicaptenzorg.

Handreiking bezoek gehandicaptenzorg

 De volgende maatregelen zijn van toepassing:
  • 1,5 meter afstand
  • hygiënemaatregelen
  • bij klachten thuisblijven
  • drukte vermijden
Als bovenstaande maatregelen plaatsvinden dan zijn er geen aanvullende beperkingen nodig in op bezoek gaan, bezoek ontvangen, gaan logeren bij ouders of bij een zorgorganisatie. Dit is de situatie als er geen besmettingen op een locatie zijn.
 
Alle details vind je in de Handreiking bezoek gehandicaptenzorg van de VGN. Deze is gemaakt in afstemming met Ieder(in), KansPLus, LFB, LSR, Per Saldo, NVO en NVAVG.

Richtlijnen Dagje uit

Wat zijn de richtlijnen voor toegankelijke dagjes uit in een 1,5 meter samenleving? Ervaringsdeskundigen, ondernemers, belangenbehartigers en experts uit verschillende disciplines hebben een aanvulling geschreven op het 1,5 meter protocol van de Club van Elf en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen ‘Veilig samen Uit ’. De koepel van de 23 grootste Nederlandse dagattracties heeft dit protocol gemaakt vanwege de nieuwe 1,5 meter samenleving. Er was in het protocol nog onvoldoende aandacht voor gasten met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking.

Dilemma’s

Ondanks de versoepelde maatregelen zijn er nog veel dilemma’s rondom corona en bezoek. De VGN vroeg verschillende deskundigen om feiten, fabels en dilemma’s in perspectief te plaatsen. Bekijk onderstaande filmpjes:

https://www.youtube.com/watch?v=eayLZH4Qm00

Sylvia Huisman, AVG-arts, bespreekt de feiten en fabels over bezoek binnen de gehandicaptenzorg.

https://www.youtube.com/watch?v=-toBlvWBu0g

Henri Koelewijn, orthopedagoog bij Amerpoort, vertelt over de impact van het versoepeling van bezoek in de gehandicaptenzorg.

https://www.youtube.com/watch?v=XkkrY90PojA

 ​Alistair Niemeijer vertelt zijn visie over welke cliënten extra risico lopen en over het belang van een goede visie op risico.

Bron: VGN.nl
 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.