Toon zoekbalkToon menu

Blog Amarant: 'Wij willen een kijkje in de keuken bij andere organisaties" 21/01/2019

Hoe kun je mensen met EMB op een goede manier ondersteunen? Chantal Cornelissen, persoonlijk begeleidster bij Amarant, vertelt: "We kijken uit naar een mooie uitwisseling van kennis met andere organisaties."

EMB in het vizier

Ben je nieuwsgierig naar de kennisproducten in de leidraad EMB in het Vizier? Hier vind je een overzicht van alle methodes en praktische tools.
Lees verder
“Vanuit Amarant doen wij graag mee in de binnenring van het leernetwerk EMB in het vizier. We zijn benieuwd naar de inhoud van de leidraad EMB in het vizier, en naar hoe dit ons op kan helpen om mensen met EMB beter te ondersteunen. Ook kijken we uit naar een mooie uitwisseling van kennis met andere organisaties. Wat kunnen we van elkaar leren? En wat kunnen we halen en brengen? We vinden het interessant om een kijkje in de keuken te krijgen bij andere organisaties."

Belevingsmiddagen

Vanuit Amarant gaan we aan het volgende thema werken: belevingsmiddagen voor cliënten met EMB, familie en medewerkers. Twee jaar geleden hebben we dit voor het eerst georganiseerd. We willen dit graag ieder jaar gaan organiseren.

Wat was er op de belevingsmiddagen te vinden?

  • Presentatie over een project ‘Verrijkt leven voor mensen met EMB’.
  • Workshops door medewerkers, zoals BIM (beleven in muziek), ervaringsoefeningen en voetmassages.
  • Proeven van  speciale producten zoals gemalen voeding door Puur Culinair, keuken van Amarant.
  • Leveranciers waren uitgenodigd met materialen specifiek voor mensen met EMB zodat de bezoeker dit zelf kon beleven en ervaren. Zoals de Qwiek Up, de tovertafel, Crdl, Tobii ooggestuurde computer en de belevingsstoel. 

Draaiboek ontwikkelen voor de praktijk

Deze belevingsmiddagen zijn door de cliënt, verwanten en medewerkers als heel waardevol ervaren. Het jaarlijks organiseren van deze middagen draagt bij aan kennisuitwisseling, onderzoeken van nieuwe materialen. Daarnaast bespreken we andere interessante onderwerpen. Twee jaar geleden hebben we dit georganiseerd. Nu willen we onze ervaring graag delen met andere mensen. Naast een breder aanbod van activiteiten willen we ook een grotere groep bereiken. Bijvoorbeeld thuiswonende kinderen en volwassenen met EMB. 

We willen een draaiboek ontwikkelen zodat andere organisaties deze middagen zelf kunnen organiseren. Daarbij staan een aantal praktische vragen centraal: 
  • Wat heb je precies nodig?
  • Hoe kun je het beste invulling geven aan zo’n belevingsmiddag?
  • En wat levert het op?
"Wij kijken ernaar uit om met ons vraagstuk aan de slag te gaan tijdens deze tweede fase van EMB in het vizier.”

De werkgroep bestaat uit Chantal Cornelissen, persoonlijk begeleidster, Marlies Franken, gedragsdeskundige, Hester van de Laan, AVG, Margriet Donders, manager, Karin van Willigen, gedragskundige en Corianne Vos, als ondersteuner van de projectgroep. 
 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.