Toon zoekbalkToon menu

Blog Siza: 'Er zijn op het moment dat nodig is' 10/01/2019

Hoe kun je mensen met EMB op een goede manier ondersteunen? Vier bevlogen en ervaren medewerkers van Siza gaan enthousiast aan de slag met dit vraagstuk in het leernetwerk EMB in het vizier.

EMB in het vizier

Ben je nieuwsgierig naar de kennisproducten in de leidraad EMB in het Vizier? Hier vind je een overzicht van alle methodes en praktische tools.
Lees verder
“Wij (Anouk Maria, Corina en Resie) zijn vier bevlogen, ervaren medewerkers die enthousiast mee willen denken en werken aan een prachtig resultaat voor de EMB bewoners van Siza. Daarom delen we graag drie voorbeelden."

Voorbeeld 1

Mieke is een jonge vrouw van 33 jaar en zeer ernstig meervoudig beperkt. Mieke kent ingewikkelde (medische) vraagstukken waardoor zij zeer kwetsbaar is en regelmatig in het ziekenhuis ligt. Zij is een doorzetter en staat positief in het leven. Mieke kan associaties maken maar kan deze nauwelijks uiten. Haar leven wordt gekenmerkt door pijn waardoor het voor begeleiders moeilijk is om verder te kijken dan haar lichaam.

blog-siza-emb-gewoon-bijzonderVoorbeeld 2

Rick is een jonge man van eind dertig en is ernstig meervoudig beperkt. Rick zit vaak op zijn knieën. Om zich te kunnen verplaatsen gebruikt hij een rolstoel. Rick is zeer gevoelig voor geluiden, visuele- en voelbare prikkels. Hierdoor wijst hij veel af en is angstig en teruggetrokken. Er zijn drie begeleiders die hij vertrouwt. Wanneer het vertrouwen weg raakt, uit hij dit in zelfverwonding. 

Voorbeeld 3

Tom is een volwassen man van ongeveer 60 jaar met een ernstige meervoudige beperking. Hij woont al zijn hele leven in een instelling. Hij voelt zich veilig zodra hij muziek luistert. Tom is altijd alert. Dit is nodig om zijn wereld te overzien. Hij wil zelf de regie en wil graag de juiste ondersteuning ontvangen. Begeleiding moet betrouwbaar zijn. Voor begeleiders is het lastig de balans te vinden om hem te volgen in zijn eigen regie en daarbij grenzen te stellen. Hij heeft namelijk een sterke wil.

Wat gaan wij doen tijdens het leernetwerk?

blog-siza-emb-gewoon-bijzonder“Wij hebben veel kennis en ervaring met de genoemde bewoners. We gaan tijdens het leernetwerk op zoek naar hét hulpmiddel om de visie van Siza: “Er zijn op het moment dat nodig is” te borgen voor alle mensen met EMB. We onderzoeken momenteel of een beslisboom op de LACCS gebieden ondersteunend is om de regie van de bewoner te versterken. Ook bestaat er een beslisboom om de bestaande kennis en ervaring van een bewoner met EMB praktisch toegankelijk te maken, zodat het toepasbaar is in de dagelijkse praktijk. Het leernetwerk ondersteunt ons hierbij en houdt ons scherp en kritisch bij de uitwerking van het eindproduct.”
 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.