Toon zoekbalkToon menu

Samen werken in de wijk

Onafhankelijke cliëntondersteuning staat onder druk 12/12/2018

Uit onderzoek van de Christelijke Hogeschool Ede (in opdracht van beroepsvereniging van BCMB) blijkt dat de vrijheid en zelfstandigheid van cliëntondersteuners onder druk staat. Het gaat om dertig procent van de cliëntondersteuners, werkzaam in het kader van de WMO.

Hulp op maat

Een cliëntondersteuner helpt bij het bepalen van de juiste zorg. Niet iedereen is hier zelfstandig en mondig genoeg voor. In dat geval moet er een antwoord komen op twee vragen: 'Wat voor zorg heb ik nodig?' en 'Wat is goed voor mij?'. Anderen hebben juist hulp nodig bij het bepalen van de juiste zorgaanbieder of het gesprek over het aanbod. 

 

Download het rapport (pdf)

Waarom staat zelfstandige cliëntondersteuning onder druk? 

Dit heeft een aantal redenen, namelijk:
 • de manier waarop gemeenten cliëntondersteuning organiseren;
 • cliëntondersteuners werken binnen een wijkteam, waarbij collega's beslissen over de zorg van een cliënt;
 • er is minder geld beschikbaar voor het gemeentelijk beleid;
 • de bekendheid van een onafhankelijke cliëntondersteuner is vaak laag en de informatie daarover is van slechte kwaliteit; 
 • als een cliënt overgaat van WMO-zorg naar WLZ-zorg krijgt hij een nieuwe cliëntondersteuner. 87% van de cliëntondersteuners is het hier niet mee eens. 

Wie komt er op voor kwetsbare zorgvragers?

Wat doet een onafhankelijke cliëntondersteuner?

Een cliëntondersteuner:
 • denkt mee met een cliënt (los van alle partijen)
 • bekijkt welke zorg het beste bij de cliënt past
 • versterkt hun positie 
 • denkt mee
 • staat in contact met familie, mantelzorgers en vrijwilligers
 • is bekend met het zorgaanbod in de gemeente van de cliënt. 
De problemen verschillen per gemeente. Duidelijk is wel dat elke gemeente onderzoek moet doen. Belangrijk is dat ze kijken of de organisatie van de zelfstandigheid van cliëntondersteuning wel goed geregeld is.

Cliëntondersteuning die plaatsvindt rondom de Wet Langdurige Zorg heeft minder problemen (in vergelijking met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Toch ervaart dertig procent van de cliëntondersteuners druk. Er is vaak meer hulp nodig dan dat er gevraagd wordt. Denk bijvoorbeeld aan financiële hulp.

Daarnaast is er niet altijd een geschikt zorgaanbod voor een cliënt. Bijvoorbeeld omdat een zorginstelling weinig plekken heeft. Dit beperkt de vrijheid in keuze van een cliëntondersteuner. 

Is er een oplossing? 

Er is vertrouwen in het opstellen van een samenwerkingsverband tussen zorgaanbieders, financiers, de zorgvrager en informele netwerken. Onafhankelijke cliëntondersteuners kunnen hierin meedenken en voorbeelden noemen. Het verkennende onderzoek heeft in elk geval laten zien dat er werk aan de winkel is. 

Bron: Sociale Vraagstukken

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.