Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

EMB Congres: Muzikale en inspirerende dag 30/03/2016

Op 24 maart 2016 vond voor de 6e keer het EMB congres plaats in Zwolle. Dit is hèt jaarlijks terugkerende evenement van het Platform EMG, waar professionals en ouders elkaar ontmoeten en actief kennis delen. Het thema van de dag was dit jaar: ‘Ritme van je leven’. Ritme was duidelijk de rode draad van deze inspirerende en muzikale dag en de kennis die gedeeld werd is van grote waarde.

 

EMB CongresMuzikale opening

De dag begon plenair met de opening door Mia Nijland, coördinator Platform EMG en daarna een spetterende openingsact door Laetitia Trimbos en Pieter Pennings. Het plenaire gedeelte werd gevolgd door de lancering van het boek: ‘Voorlezen-plus® prikkelt de zintuigen door persoonlijke boeken’, door de schrijvers Carla Wikkerman en Nelleke Boer. Het eerste boek werd overhandigd aan prof. Dr. Adri Vermeer Emeritus Hoogleraar orthopedagogie. Het boek is tot stand gekomen naar aanleiding van de Masterclass Wetenschappelijk Onderzoek van de VGN, die Adri Vermeer toen verzorgde. Carla Wikkerman en Nelleke Boer schreven toen een onderzoeksvoorstel over dit onderwerp. Overhandiging Voorlezenplus prikkelt de zintuigen door persoonlijke boeken door Carla Wikkerman en Nelleke Boer

Muziek en de hersenen

Het programma werd gevolgd door een bijzonder inspirerende lezing door Gert-Jan de Haas, neuropsycholoog en musicus. Het onderwerp van deze lezing was: Neuro-Analytisch Redeneren (NAR) (Z)EMB, muziek & de hersenen. Slaves to the Rhythm! Neuro-Analytisch Redeneren (NAR) helpt iedereen om te snappen dat het brein niets weet, dat het soms een kopje thee kan zijn, dat het vooral een kwestie van niet-niet is en dat het om te overleven met name muziek nodig heeft! Tijdens deze lezing werd steeds de consequenties besproken voor mensen met een (z)emb. Na het plenaire gedeelte volgde de workshoprondes met onder andere onderwerpen op het gebied van technologieën, epilepsie en coaching. Bekijk hier het volledige workshopoverzicht.

Kennis delen EMB

Tussen de workshoprondes door hadden bezoekers de mogelijkheid de informatiemarkt te bezoeken. Ook dit onderdeel was dit jaar weer een groot succes waar veel kennis op het gebied van EMB gedeeld kon worden. Een extra verrassend onderdeel van de informatiemarkt was de muzikale verrassingsact door Bim-werkwijze.

Tot slot werd deze succesvolle dag ook muzikaal afgesloten door Laetitia Trimbos en Pieter Pennings, gevolgd door een gezellige borrel.

(Na)beleven 

Het was een inspirerende en muzikale dag waar weer ontzettend veel kennis gedeeld werd. De presentaties van de workshops zullen zo snel mogelijk op geplaatst worden. 

 We willen alle aanwezigen heel hartelijk danken voor de bijdrage aan deze succesvolle dag en heel graag tot ziens volgend jaar!

Bron / tekst: EMG Platform

Lees verder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.