Toon zoekbalkToon menu

Verstandelijke beperking

Minister Brink: denkt u ook aan mensen met een verstandelijke beperking? 26/09/2019

Op 17 juni heeft het Nederlands publiek gekozen voor de 1e minister van gehandicaptenzaken. Het is Rick Brink geworden. Ervaringsdeskundige Mireille de Beer (Vilans) vertelt: 'Ik weet dat het alweer een tijdje geleden is, maar toch ben ik er nog steeds mee bezig. Vooral over wat ik hem mee zou willen geven.'

mireille-de-beer-gehandicaptenzakenIn het begin van het jaar is Nederland een zoektocht gestart naar een minister van gehandicaptenzaken. Een geschikte kandidaat die aan het hoofd van Gehandicaptenzaken Ministerie staat en de belangen behartigt van bijna 2 miljoen Nederlanders met een beperking. Mensen die minder kans hebben op goed onderwijs en minder sociale contacten hebben.

‘Het zou eigenlijk normaal moeten zijn’

Met alle respect voor de nieuwe minister, maar ik vraag mij wel een beetje af waarom het op deze manier moest. Tuurlijk vind ik het goed dat er zo meer aandacht komt voor gehandicapten. Maar door de speciale campagne van de KRO maak je zo ook iets bijzonders van iets wat eigenlijk normaal zou moeten zijn. Een minister zonder beperking wordt toch ook niet via zo’n campagne gekozen?

Hoe het leven met een beperking is 

En toch: we leven in een land met zoveel diversiteit. Zo’n minister aanstellen zou iets kunnen toevoegen. Een minister met een beperking kan praten uit de ervaring hoe het leven met een beperking is. En hij kan je vertellen hoe moeilijk het is om mee te doen in de samenleving. Normale ministers staan daar lang niet zo goed bij stil.

Beste minister Brink...

Daarom ben ik toch blij dat hij er is, want is het ook een mooie kans om hem iets mee te geven. Daar maak ik in deze blog dan ook graag gebruik van:

Beste minister Brink,
 
U heeft veel plannen en ik denk ook dat er genoeg te doen is. U wilt heel graag dat ieder kind in zijn eigen omgeving kan spelen en daar naar school gaat. Zo behandelt u kinderen met een beperking normaal en vooral niet speciaal. Mooi is dat alle kinderen zo bij elkaar worden gebracht en leren om te gaan met verschillen.
 
Ik weet dat je een beperking een hele leven met je meedraagt. Dat zorgt ervoor dat je jezelf steeds moet bewijzen aan anderen. Zelf merk ik dat ik daar nu steeds beter mee omga. Ik hoop dat u als minister voor elkaar krijgt dat straks iedereen veel gelijkwaardiger met elkaar omgaat.  En dat mensen met een beperking zich niet meer zo hoeven te bewijzen.
 
Ik ben ook benieuwd naar uw aanpak. U heeft een lichamelijke beperking en bent tegen hele andere obstakels aangelopen dan mensen met een verstandelijke beperking. Daarom hoop ik dat u ook in gesprek zal gaan met andere ervaringsdeskundigen.
 
Mensen met een verstandelijke beperking kunnen bijvoorbeeld minder mondig zijn. Vaak wordt er door andere mensen voor ze ingevuld. Ze lopen vaak tegen dingen aan waardoor ze niet hun eigen regie mogen hebben. Het is voor hen heel moeilijk om de eigen regie te hebben en te houden. Ze krijgen informatie die ze vaak moeilijk kunnen begrijpen. Ook kunnen ze vaak moeilijk voor zichzelf opkomen. Ze hebben minder scholing ontvangen, waardoor ze een achterstand in onderwijs hebben en zich minder hebben kunnen ontwikkelen.
 
Nog te vaak wordt er naar mensen met een beperking gekeken wat ze niet kunnen in plaats van wel. Bijvoorbeeld door het afnemen van IQ-testen. Een gewone baan krijgen is voor hen nog te moeilijk. Terwijl iedereen in Nederland het recht heeft om mee te doen. U heeft dus een hele grote, belangrijke taak en alle hulp daarbij is welkom. Mocht u met mij in gesprek willen, dan hou ik me bij bij deze van harte aanbevolen.
 
Met vriendelijke groet,
 
Mireille de Beer
Ervaringsdeskundige


Wil jij ook iets aan de minister meegeven? 

Laat het Mireille weten via m.debeer@vilans.nl. Zet in de onderwerpregel: ‘Beste minister Brink’. Wij delen jouw verhaal dan op het Kennisplein Gehandicaptensector, want: 'Hoe meer verhalen we hebben, hoe beter we de minister kunnen helpen bij zijn werk!'

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.