Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Focus op inclusieve gezondheidszorg voor mensen met lvb 07/08/2020

Hoe kan onderzoek in Europa bijdragen aan participatie en gezondheid van mensen met een beperking? En wat is het effect van goede gezondheidszorg op de kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke beperking? Ervaringsdeskundige Henriëtte Sandvoort sprak op het onderzoeksforum EURECO over deze onderwerpen. 'Er is nog veel verbetering mogelijk als je kijkt naar de aanspreekvorm van mensen met een beperking.'

Henriette en Sofie gaan onderzoek doen in het Nationaal Programma GehandicaptenHenriëtte Sandvoort heeft veel affiniteit met onderzoek, Als ervaringsdeskundige en onderzoeker heeft ze meegewerkt aan het onderzoeksproject Samen Werken, Samen Leren. Op uitnodiging van de Europese organisatie EASPD (the European Association of Service Providers for Persons with Disabilities), ZonMw en DSiN praatte ze mee op het onderzoeksforum EURECO over hoe onderzoek in Europa kan bijdragen aan participatie en gezondheid en over wat het effect is van goede gezondheidszorg op de kwaliteit van leven bij  mensen met een verstandelijke beperking. 


In Henriëtte Sandvoort's verslag Focus op inclusieve gezondheid (pdf) vertelt zij over belangrijke thema's, zoals de manier van aanspreken van mensen met een verstandelijke beperking, stigma en zelfstigma en kennis over mensen met een verstandelijke beperking (vanuit perspectief ervaringsdeskundige). 

Aanspreek vorm mensen met een beperking

Een goede benadering vanuit de huisarts naar mensen met een (licht) verstandelijke beperking vraag om een een zekere aanpassing. Voorbeelden zijn: 
  • helder en duidelijk communiceren 
  • mensen als volwassenen behandelen
  • de tijd nemen (rustig spreken) 
  • mensen serieus nemen en
  • geen moeilijke woorden gebruiken (en geen kinderachtig taalgebruik)
  • controle of de cliënt begrijpt wat er gezegd wordt  

Stigma en zelfstigma    

Mensen met een beperking hebben hier dagelijks mee te maken. Hoe uit zich dat? Mensen met een beperking maken vaak mee:  
  • Dat ze minder snel geholpen worden dan andere mensen als het gaat om goede gezondheidszorg. 
  • Dat ze zich niet serieus genomen voelen
  • Dat ze zichzelf buitensluiten (omdat ze zichzelf onderschatten)

Kennisbundels

Op deze pagina vind je kennisbundels en lesmateriaal voor mbo- en hbo-docenten Zorg en Welzijn op een rij. In de kennisbundels staat actuele informatie over zorgthema's, met bijbehorend lesmateriaal.
Ga naar de kennisbundels

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.