Toon zoekbalkToon menu

Probleemgedrag

Minder psychofarmaca in de gehandicaptenzorg 18/10/2017

Terugdringen van psychofarmaca heeft veel aandacht in de gehandicaptenzorg. Steeds meer zorgprofessionals zijn zich ervan bewust dat het anders moet én anders kan. Zij zijn op zoek naar kennis en praktische tools om het psychofarmacagebruik af te bouwen.

psychofarmaca-vilans-inspiratiesessie 

Inspiratiesessie

Vilans biedt praktische ondersteuning met het programma Beter af met minder? Bewust gebruik psychofarmaca. Vilans werkt hierbij nauw samen met deelnemende zorgorganisaties, zowel in de gehandicaptenzorg als ouderenzorg. Inmiddels is deelname aan het programma niet meer mogelijk, maar Vilans benut graag de ervaringen en organiseert regionale inspiratiesessies. Zo wisselden eind september ruim negentig zorgprofessionals verhalen en tips uit tijdens de inspiratiesessie bij Zorggroep Apeldoorn.

Johan Klein Wolterink, adviseur zorgprocessen bij Estinea, een van aanwezigen, zegt daarover: “In de gehandicaptenzorg wordt redelijk veel psychofarmaca gebruikt. Wij willen dat gebruik graag kunnen verminderen. Dan is het goed om van anderen te horen wat zij doen en hoe zij er mee omgaan.”

Wat kun je nog meer doen?

“Wat ik meeneem uit deze sessie is dat je niet zonder meer met medicatie aan de slag moet gaan, maar dat je eerst moet kijken naar de omgevingsfactoren. Stel dat mijn moeder in een dergelijke situatie zou zitten, zou ik denken: wacht even, wat kun je nog meer doen, om te voorkomen dat ze überhaupt die medicatie nodig heeft?”

Bekijk een filmpje

https://www.youtube.com/watch?v=S5kwtXHRrpQ

Overleg met naastbetrokkenen

Zorggroep Apeldoorn heeft nu veel aandacht voor onbegrepen gedrag, met een hoofdrol voor de naastbetrokkenen van de cliënt. Vroeger informeerden ze naastbetrokkenen vaak achteraf over de inzet van psychofarmaca, nu heeft de specialist ouderengeneeskunde standaard vooraf ruggespraak. Ze bespreken alle gedrag in structurele bewonersbesprekingen in plaats van alleen aandacht te hebben voor onbegrepen gedrag bij escalatie. De levensgeschiedenis van de cliënt is leidend.

Lees over psychofarmaca