Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

‘Ouderen in het vizier’ verzamelt en verspreidt oude en nieuwe kennisproducten 27/02/2019

In het onderzoekstraject 'Ouderen in het vizier' hebben we bestaande praktijkkennis verzameld en beschikbaar gemaakt voor álle betrokken professionals, mantelzorgers en andere belangstellenden in de gehandicaptenzorg. In het leernetwerk zijn ook een aantal nieuwe kennisproducten ontwikkeld. 

Het traject bestond uit twee fasen (een onderzoeksfase en een realisatiefase) die inmiddels allebei zijn afgerond. In die periode hebben we 60 kennisproducten verzameld in een leidraad. Met deze producten kun je de ondersteuning van je cliënten vormgeven, onderbouwen en toetsen. Je kunt de leidraad zowel online als offline gebruiken. 

Nieuwe producten 

In het leernetwerk ‘Ouderen in het vizier’ hebben een aantal zorgorganisaties ook nieuwe kennisproducten ontwikkeld. Ze vertellen erover in de filmpjes hieronder.  

De Trans - Wegwijzer: alle informatie voor (nieuwe) medewerkers op één plek 

Met de Wegwijzer ouderen kunnen medewerkers informatie over ouder wordende cliënten op één plek terugvinden. Meer weten? Neem contact op met Harriëtte Vierkant (adviseur Leren en Ontwikkelen) via hvierkant@detrans.nl

https://youtu.be/WZYZ4iCeLac

Sherpa - Een schatkist vol leven

In de 'Schatkist vol leven' verzamel je tastbare herinneringen van een oudere cliënt. Hiermee breng je de behoeftes van een ouder wordende cliënt in kaart. Meer weten? Neem contact op met Erna van Liere via e.vanliere@sherpa.org

https://youtu.be/8MttHNReGYA

Humanitas - Verlieskoffer

In de Verlieskoffer van Humanitas vind je hulpmiddelen bij rouwverwerking en verlies. Meer weten? Neem contact op met Margoot van Woensel (Ritueel begeleider & Cliëntcoach Amersfoort Binnenstad)
via margoot.van.woensel@humanitas-dmh.nl.

https://youtu.be/-lAusc4qWJA

Dichterbij - Quickscan: test jezelf op kennis over ouder worden 

De quickscan is een korte vragenlijst die online ingevuld wordt. De antwoorden maken duidelijk wat voor kennis de mederwerker heeft en wat nog beter kan. Meer weten? Neem contact op met Ingrid Oude Luttikhuis via I.OudeLuttikhuis@dichterbij.nl

https://youtu.be/Wt0tZ-n8Qgk

Severinus - Aan de slag met het experiseteam ouderen

Dit filmpje gaat over de bewustwording van begeleiders die werken met oudere cliënten. Zodra een doelgroep verouderd dan vraagt dat iets van alle begeleiders. Daarom startte Severinus met een 'expertiseteam ouderen.' Dit team kan ondersteunen in alle zorgvragen op het gebied van veroudering, dementie en palliatieve zorg. Meer weten? Neem contact op met Judith Willink via Judith.Willink@severinus.nl.

https://youtu.be/k90k4kmV64A

Philadelphia - Handreiking verhuizing: praten over de juiste voorbereiding 

Wel of niet verhuizen is een spanningsveld. Iedereen die te maken heeft met een cliënt wil graag dat hij in zijn vertrouwde omgeving kan blijven. Alleen lijkt verhuizen soms een betere optie. Hoe ga je daar goed mee om? In de handreiking 'Verhuizen van de oudere cliënt?' staan tips. Meer weten? Neem contact op met Elke Weidner via e.weidner@philadelphia.nl.

https://youtu.be/OCYq497TWBQ

’s Heeren Loo | Praatplaat zinvolle dagbesteding ouder wordende cliënt 

Soms is het voor ouderen niet meer mogelijk om naar dagsteding te gaan. In dit filmpje krijg je 6 tips voor een invulling voor een zinvolle dag. Meer weten? Download deze flyer en neem contact op met Marloes de Ruiter via marloes.de-ruiter@sheerenloo.nl

https://youtu.be/FOCYutE7G4E

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.