Toon zoekbalkToon menu

Gezocht: ervaringen met belevingsleren 02/07/2020

Het beleven van dagelijkse situaties die mensen met een beperking en hun familieleden ook meemaken. Dat kan goede, nieuwe inzichten opleveren voor beter passende zorg en ondersteuning. Hoe is het als anderen over jou beslissen? Hoe is het om de hele dag veel prikkels te krijgen? Of om ergens te verblijven waar op vaste tijden de lichten uit en aan gaan? Ken jij goede voorbeelden van belevingsleren? We horen het graag!

Met belevingsleren zoek je bewust ervaringen op die mensen met een beperking ook meemaken. Bijvoorbeeld door in een rolstoel te gaan zitten of een blinddoek te dragen. Deze ervaring wissel je vervolgens uit met collega’s door samen te reflecteren. Zo kun je bijdragen aan het verbeteren van persoonsgerichte zorg.   

We zoeken voorbeelden in zorg en onderwijs 

In het project ‘Begeleiding à la carte’ van Volwaardig leven zijn wij op zoek naar voorbeelden en ervaringen van zorg- en onderwijsorganisaties in de gehandicaptensector over het inzetten van belevingsleren. Deze nieuwe inzichten dragen namelijk bij aan meer passende en persoonsgerichte zorg, een van de doelstellingen van het programma.   

Grote en kleine voorbeelden 

We zijn op zoek naar grote en kleine voorbeelden in de zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking en hun naasten. Daarnaast willen we ook graag weten waar jij en je collega’s behoefte aan hebben bij het inzetten van deze vorm van leren in de praktijk. Behoeftes en ervaringen van studenten en docenten zijn ook welkom. Onderstaande vragen geven je een idee: 

  • Wat is belevingsleren volgens jou? 
  • Hoe doe je dat in jouw organisatie? 
  • Welke werkvormen gebruik je of zou je willen gebruiken?  

Deel jouw kennis, ervaring of behoefte  

Ben jij trots op jouw innovatieve werkvorm voor belevingsleren? We halen graag je kennis en ervaring op om te delen in de sector. Met als doel belevingsleren verder te brengen zodat anderen hier ook door geïnspireerd raken en van kunnen leren. 
 
Stuur je verhaal voor 30 september op naar volwaardigleven@vilans.nl we nemen vervolgens contact met je op om te kijken of we je voorbeeld breder kunnen delen. 
 
Omdat we op zoek zijn naar onafhankelijke verhalen, willen we commerciële partijen verzoeken om niet te reageren.  

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.