Toon zoekbalkToon menu

Kindergebaren-app wint Gehandicaptenzorgprijs 2018 13/11/2018

De Kindergebaren-app is winnaar van de Gehandicaptenzorgprijs 2018. Met de app leren dove en (slecht)horende kinderen spelenderwijs gebaren en dit versterkt de communicatie tussen jonge kinderen. De Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende kind ontwikkelde deze interactieve app.

kindergebaren-app-wint-gehandicaptenzorgprijs-2018-homepage.jpgDe jury van de Gehandicaptenzorgprijs koos voor de Kindergebaren-app omdat deze laat zien hoe belangrijk de ontwikkeling van een kind is in de cruciale leeftijdsfase tot 4 jaar. Door vroegtijdig kinderen gebaren te leren, stimuleer je hun ontwikkeling op vele andere terreinen.

Interactie tussen doven en horende omgeving

Het idee is ontstaan door een samenspel tussen professionals, betrokken kinderen en de bouwer van de app, zelf vader van een doof kind. De app versterkt interactie tussen doven, slechthorenden en de horende omgeving, doordat zij samen leren van gebaren via filmpjes en een quiz. De app is gratis beschikbaar en is intussen al 50.000 keer gedownload.

Kennismarkt

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), initiatiefnemer van de prijs, maakte de winnaar bekend tijdens de uitreiking die plaats vond op de Kennismarkt op 12 november in de Jaarbeurs Utrecht. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000,-. Daarnaast nam onderzoeker Evelien Dirks, ontwikkelaar van de Kindergebaren-app, een kunstwerk in ontvangst van Florian Krijt, een kunstenaar met een beperking. Dit kunstwerk is beschikbaar gesteld door Triodos Bank.

Aanmoedigingsprijs

De 2 overige genomineerden; de app signaLEREN van Koraal en het digitale programma voor psycho-educatie ‘Zie je wel’ van Bartiméus, ontvingen een aanmoedigingsprijs van €2.500,-.

Kennisontwikkeling

De VGN organiseerde de toekenning van de Gehandicaptenzorgprijs voor de zevende keer. Het thema was innovatie. De VGN wil, in lijn met haar kennisbeleid, gehandicaptenzorginstellingen stimuleren tot kennisontwikkeling en kwaliteitsverbetering belonen, om de kwaliteit van het leven van mensen met een beperking te verbeteren.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.