Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Terugblik bijeenkomst voor ambassadeurs Zonder Stempel 14/09/2017

‘Als ik begeleiders hoor zeggen dat er in hun organisatie geen homo’s wonen dan gaan mijn haren overeind staan!’ Seksuele diversiteit speelt in elke organisatie, daarvoor maken de ambassadeurs van Zonder Stempel zich hard. Zonder stempel helpt jou het onderwerp bespreekbaar te maken. Op 9 september kregen tien nieuwe ambassadeurs een training om optimaal voorbereid te zijn op hun nieuwe rol.

 

Geschiedenis Project Zonder Stempel

In 2014 startte het project Zonder Stempel om seksuele diversiteit bij mensen met een verstandelijke beperking onder de aandacht te brengen. Verschillende ambassadeurduo’s, bestaande uit één persoon met een verstandelijke beperking met LHBT (lesbi-homo-biseksueel-transgender)- gevoelens en één coach/begeleider, bezoeken organisaties om het onderwerp bespreekbaar te maken en promoten de instrumentenbox voor begeleiders. Om dit nog meer te kunnen doen worden er dit jaar nieuwe ambassadeurs aangesteld.

Roze bril

In de Wilg in Utrecht kwamen de nieuwe ambassadeurs samen. Arnold Boekhoff en Rijkjan Sikkel sloten ook aan om hun ervaringen als ambassadeurs te delen. De ochtend begon met een kennismakingsrondje waarbij ieder zijn droomwereld, door een roze bril, schetste. Veel persoonlijke verhalen komen naar boven. LHBT wordt nog niet door iedereen gerespecteerd en voor mensen met een beperking lijkt het nog moeilijker om gerespecteerd en erkend te worden. Hun wensen zijn dan ook dat je mag zijn wie je bent, dat je hand in hand mag lopen met je partner en dat je er voor uit kan komen dat je LHBT gevoelens hebt.

Zonder-stempel-LHBT-ambassadeur-bijeenomst-diversiteit

Een van de nieuwe ambassadeur vertelt: Mensen met een verstandelijke beperking kunnen soms de LHBT gevoelens zelf niet helemaal begrijpen of een plek geven. Daarnaast hebben begeleiders er niet altijd oog voor. Als begeleiders deze gevoelens niet herkennen of respecteren, dan kunnen zij ook niet de hulp bieden die nodig is. Daardoor kun je je heel alleen voelen.

Toch is het vaak geen onwil. Zowel voor cliënt als begeleider is het moeilijk om het onderwerp onder de aandacht te brengen bij de organisatie. Er zijn zoveel andere prioriteiten die allemaal even belangrijk zijn. Er moet ruimte en tijd zijn om het onderwerp te bespreken. Het is belangrijk om ervaringen te delen om de ogen van anderen te openen: de LHBT groep hoeft niet alleen te staan.

LHBT-seksuele-diversiteit-zonder-stempel-bijeenkomst-ambassadeur

LHBT-seksuele-diversiteit-zonder-stempel-bijeenkomst-ambassadeur

De nieuwe ambassadeurs leerden hoe zij hun ervaringen kunnen delen. En die ervaringen hebben ze! Iedereen zit bomvol verhalen, zowel negatief als positief. Iedere ambassadeur kiest zijn eigen manier die bij hem past. Vervolgens oefenen zij hoe ze voorlichtingen kunnen geven.

Begeleiding zonder stempel

Begeleiding zonder stempel geeft handvatten om aandacht te besteden aan LHBT in jouw organisatie. In de instrumentenbox staan verschillende werkvormen en links waarmee je aan de slag kunt. Dat kun je alleen doen, maar de ambassadeurs kunnen je hierbij ook helpen. Bijvoorbeeld door op themadagen te spreken, in een teamoverleg aan te sluiten of bij een cliëntenraad een interview te geven.

Kleine stapjes

Arnold vertelt over zijn ambassadeurschap: door aandacht aan LHBT te besteden wordt er in de organisatie ook meer aandacht in het algemeen aan diversiteit besteed. Daardoor voelt iedereen zich beter. We willen uiteindelijk dat iedereen de roze bril opzet, maar dat kan niet in één keer. Daarom beginnen we met kleine stapjes.

Zou jij graag in contact komen met een van de ambassadeurduo’s? Neem dan contact op met zonderstempel@coc.nl.

We zijn nog op zoek naar nieuwe duo-maatjes! Interesse? Bekijk onze vacature.

LHBT-seksuele-diversiteit-zonder-stempel-bijeenkomst-ambassadeur

Lees ook: