Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Hoop voor LVB-jongeren 26/07/2017

Elk jaar bereiken in Nederland rond de zesduizend jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) de leeftijd van achttien jaar. Vanaf die dag mogen ze zelf beslissen of ze nog hulp willen of niet.

documentaire-zemba-wet-zorg-dwang-verstandelijke-beperkingZembla besteedde hier in april 2016 aandacht aan. Bekijk hier de documentaire. Wat bleek? Deze achttienjarigen zijn vaak in hun ontwikkeling niet ouder dan 12 á 13 jaar, waardoor ze nog niet klaar zijn om op eigen benen te staan.

Hulp nodig

De achttienjarigen die naast hun verstandelijk beperking ernstige gedragsproblemen hebben en al jaren onder toezicht staan van jeugdzorg, mogen plotseling zelf bepalen wat ze doen. Hulpverleners weten dat dit misgaat, maar kunnen niets doen. Voor de wet zijn deze jongeren volwassen en mogen ze zelf bepalen wat ze doen.

Wet zorg en dwang

De 18-plusproblematiek leidde tot een landelijke en politieke discussie en werd daarom geplaatst onder de nieuwe Wet zorg en dwang. De Tweede Kamer heeft het voorstel goedgekeurd en de Eerste Kamer volgt binnenkort. Lees meer over de Wet zorg en dwang op onze infopagina.

Bron: Zembla

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.