Toon zoekbalkToon menu

Autisme

Meer dan een kwart van meisjes speciaal onderwijs heeft gedwongen seks 28/03/2019

27% van de meisjes in het voortgezet speciaal onderwijs zegt ooit gedwongen te zijn tot seksuele handelingen. Dit blijkt uit een onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland. In het regulier onderwijs ligt dit percentage flink lager. Daar maakte 7% van de meisjes dit mee.

Meisjes lopen naar schoolgebouwDe meisjes om wie het gaat volgen les op scholen voor kinderen met ernstige gedragsproblemen of een psychische stoornis (cluster 4-scholen). Ze hebben vaak een stoornis in het autistisch spectrum of ADHD. Het totale aantal jongens in het speciaal onderwijs dat ervaring heeft met gedwongen seksuele handelingen is 3%.

Gedwongen seksuele handelingen

Bij de gedwongen seksuele handelingen ging het meestal om tongzoenen of aanraken tegen de wil, maar een kwart van de meisjes zegt ook weleens onvrijwillige orale of manuele seks te hebben gehad. 13% werd bij de eerste keer geslachtsgemeenschap gedwongen.

Meer seksuele ervaringen en sexting

35% van de meisjes uit het onderzoek hebben seksuele ervaringen. In het regulier onderwijs is dat ongeveer de helft. Beide hebben evenveel romantische relaties. Van de meisjes deelt een kwart weleens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf. Op reguliere scholen geldt dat voor 6% van de meisjes. De onderzoekers vinden dat er onder de onderzochte groep extra aandacht nodig is voor sexting.

Bron: nu.nl

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.