Toon zoekbalkToon menu

Palliatieve zorg

Ook mensen met een beperking willen inspraak in zorg rond levenseinde 06/07/2016

Hoe verzorg jij een cliënt met een ongeneeslijke ziekte? Hoe belangrijk ook, het kan lastig zijn om bij die zorg de wensen van je cliënt in het oog te houden. Goede zorg voor ongeneeslijk zieke mensen met een verstandelijke beperking is daarom niet vanzelfsprekend. Nienke Bekkema onderzocht dit en kwam tot interessante conclusies.

Palliatieve zorg

Nienke Bekkema onderzocht de uitdagingen bij zorg voor ongeneeslijk zieke mensen met een verstandelijke beperking. Vooral het samen zorgen voor deze patiënten is één van de grootse uitdagingen. Deze samenwerking tussen de zieke, professionals en naasten vormt ook de basis voor de juiste zorg. Nienke promoveerde met haar onderzoek op 22 juni bij VUmc.

Conclusies palliatieve zorg

Uit het onderzoek blijkt het respecteren van autonomie erg belangrijk, maar ook heel moeilijk. De wensen van de cliënt worden vaak niet meegenomen in besluiten. Ook blijkt dat de begeleiders graag bijgeschoold willen worden over de zorg aan het levenseinde, want ze voelen zich momenteel onvoldoende opgeleid.

Lastig wensen overbrengen

Dat het voor de cliënt lastig is om wensen en zorgbehoeften te uiten komt bijvoorbeeld door de verstandelijke beperking. Ook zijn bij deze zorg verschillende mensen betrokken en zij hebben allemaal hun eigen perspectief.

Lees het volledige proefschrift van Nienke Bekkema (pdf)

Bron: de VGN

Lees meer over palliatieve zorg

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.