Naar hoofdinhoud Naar footer

Mensen met verstandelijke beperking doen minder mee in de samenleving

Gepubliceerd op: 09-12-2020

Mensen met een verstandelijke beperking zijn minder tevreden met het leven, vaker eenzaam en doen minder mee in de samenleving. Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat begin december 2020 verscheen. Voor het eerst laat een onderzoek zien dat mensen met een verstandelijke beperking het inderdaad moeilijker hebben.

De resultaten staan in de publicatie Maatwerk in meedoen. Een vergelijking van zelfredzaamheid, hulpbronnen en kwaliteit van leven tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking van het SCP.
 
Download het rapport 'Maatwerk in meedoen' (pdf) onder dit artikel.
 

Vergelijking met mensen zonder een verstandelijke beperking

In hoeverre lukt het de ongeveer 1,2 miljoen mensen met een verstandelijke beperking om volwaardig aan de samenleving mee te doen? Om daarachter te komen vergelijkt het SCP de zelfredzaamheid, hulpbronnen en kwaliteit van leven tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking.

Iedereen kan hulp bieden

Dit onderzoek toont voor het eerst met cijfers aan dat mensen met een verstandelijke beperking het inderdaad moeilijker hebben en dat hulp en ondersteuning daarbij nodig is. Aan een betere positie voor mensen met een verstandelijke beperking kan iedereen een bijdrage leveren: overheid, professionals, werkgevers en mensen zonder verstandelijke beperking. 

Double trouble

Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak moeite met:

  • zelf organiseren van hun huishouden en dagelijkse bezigheden
  • gebruik van het openbaar vervoer
  • invullen van formulieren
  • afhandelen van financiën

Toch gaan organisaties en de overheid er vaak vanuit dat deze groep zichzelf kan redden. En dat is problematisch omdat een groot deel weinig hulp tot zijn beschikking heeft. Hierdoor stapelen de problemen zich op, dit wordt ook double trouble genoemd.

Integraal kijken

Bij deze multi-problematiek ligt de oplossing in het integraal kijken naar de verschillende oorzaken. Met ondersteuning die niet alleen is gericht op verbetering van zelfredzaamheid, maar ook op het zo goed mogelijk organiseren van werk, genoeg inkomen en een sociaal netwerk. Denk aan een (levens)coach die mensen met een verstandelijke beperking door het leven helpt en waar nodig integrale ondersteuning regelt. Voor integrale ondersteuning is samenwerking nodig tussen diverse organisaties en hulpverleners.

Lees meer:

Downloads