Naar hoofdinhoud Naar footer

Nieuwe aanpak voor mensen met LVB in detentie bespaart miljoenen

Gepubliceerd op: 03-12-2018

Elke euro die een gemeente investeert in de begeleiding van mensen met een licht verstandelijke beperking in detentie, levert ruim drie euro op. Dit blijkt uit de maatschappelijke businesscase van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

De businesscase omschrijft een aantal adviezen voor gemeenten. Het gaat daarbij om advies om de nieuwe aanpak te gebruiken en om te zetten naar afspraken om de samenwerking te versterken.

Voordelen nieuwe aanpak

De overgang naar de samenleving verloopt beter zodra mensen met een licht verstandelijke beperking tijdens het vastzitten goede begeleiding ontvangen. Dit is één van de belangrijkste conclusies uit het rapport. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? In de nieuwe aanpak is de inzet van een levensloopbegeleider onmisbaar. Dit is een begeleider die kennis heeft van verstandelijke beperkingen. De levensloopbegeleider helpt om de cliënt een eigen plek te geven in de samenleving. Dit doen ze vooral door het versterken van hun zelfvertrouwen. Ook helpen ze bij het vinden van een huis, een baan en het invullen van een rol in de samenleving.

Op dit moment ontbreekt deze begeleiding, waardoor ze in een gat vallen na hun vrijlating. Vaak ontbreekt een sterk netwerk om op terug te vallen. Inzet van de levensloopbegeleider heeft daarom een aantal voordelen:

  • minder herhaling
  • meer levensgeluk
  • flinke besparingen 
  • passende ondersteuning 
  • voorkomen van schulden 
  • het stimuleert meedoen in de samenleving 

Wie deden er mee aan het onderzoek? 

Aan het onderzoek deden 572 (ex)gedetineerde mensen met een LVB in de regio Rotterdam mee. De gemeente Rotterdam is al aan de slag met de nieuwe aanpak. Wat blijkt? De gemeente merkt dat het mogelijk is om door vroege begeleiding kosten te besparen. 

LVB niet herkenbaar

Uit onderzoek blijkt dat bij zo’n 40 procent van de mensen in detentie sprake is van licht verstandelijke beperking. Dit komt vaak niet of laat aan het licht. Het gevolg op herhaling bij deze doelgroep is dan ook groot. Lees meer over mensen met een licht verstandelijke beperking

VGN-directeur Frank Bluiminck 

Gemeenten hebben een belangrijke rol bij het organiseren van nazorg aan deze doelgroep. Frank Bluiminck benadrukt dat het groeiend aantal mensen met een LVB in hechtenis zorgwekkend is. "Experts tonen in deze business case aan dat je met deze aanpak overlast kan voorkomen en herhaling zelfs kan halveren. Maar het begint bij het herkennen van een verstandelijke beperking."

LEES MEER

Cliëntgroep mensen met een licht verstandelijke beperking

Rapport LVB in het vizier

Bron

VNG: https://www.vgn.nl/nieuws/nieuwe-aanpak-voor-mensen-met-een-licht-verstandelijke-beperking-detentie-bespaart-miljoenen-jaar