Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

'Zo delen we geleerde lessen met professionals' 20/06/2019

Onderzoekers van het deelproject ‘Meer inspraak voor mensen met NAH’ hebben in april een rapport opgeleverd met daarin 8 tips om de kwaliteit van zorg voor mensen met NAH te verbeteren. Onderzoeker Kiyomid van der Veer vertelt: ‘We willen de geleerde lessen uit het onderzoek stapje voor stapje onder de aandacht brengen bij professionals.’ In dit interview vertelt Kiyomid over hun plan van aanpak.

nah-gewoon-bijzonder-inspraak-zeggenschapIn deelproject 2 'Inspraak en medezeggenschap voor mensen met NAH' zijn we momenteel bezig met twee stappen: 
  1. Het onderzoek naar inspraak en medezeggenschap is in april gepubliceerd. We zijn bezig met het schrijven van verschillende stukjes om niet alleen het onderzoek in zijn geheel te delen. Maar ook de geleerde lessen stapje voor stapje onder de aandacht te brengen bij professionals.
  2. De projectgroep kwam tot een vorm 'de tool' die we nu verder ontwikkelen. En van de vage term 'tool' kwamen we tot een werkboek voor cliënten en begeleiders. Dit werkboek heeft als doel om mensen met NAH te ondersteunen in de ontdekking van het gebruik van je stem bij inspraak en medezeggenschap. De tool ondersteunt bij de aanbevelingen van het onderzoek.

Hoe nu verder? 

Rapport

De manier waarop mensen met niet-aangeboren hersenletsel meedenken en meebeslissen in onderzoek, innovatie en beleidsontwikkeling bepaalt de kwaliteit van zorg en welzijn van deze doelgroep. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport van het NAH-Kennisnetwerk.
Download het rapport
Er ligt nu een prototype van het werkboek. Dit prototype gaan we van de zomer uitproberen in informele bijeenkomsten samen met personen, zoals een toneelgroep, cliënten en begeleiders die niet aangesloten zijn bij vormen van inspraak en medezeggenschap. Aan de hand van deze feedback passen we het prototype telkens aan en verbeteren het. We verwachten het product in oktober af te ronden.

Waarom is de nieuwe tool belangrijk voor begeleiders? 

De tool is interessant voor begeleiders omdat die hen ondersteunt bij het opbouwen van een gelijkwaardige relatie met cliënten. En handvatten geeft om het gesprek aan te gaan over inspraak en medezeggenschap.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.