Toon zoekbalkToon menu

Breng in kaart wat je nog mist in de ondersteuning voor gezond leven 21/06/2019

Vier zorgorganisaties zijn aan de slag gegaan met de producten vanuit het project ‘Ondersteunen gezonde leefstijl: De Krachten Gebundeld!’ Met behulp van een omgevingsscan/vragenlijst (product 1) breng je in kaart wat er in de omgeving al aanwezig is om gezond leven te ondersteunen. Daarnaast is er een cursus (product 2) voor begeleiders die werken met mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking.

omgevingsscan-netwerk-gewoon-bijzonderDe omgevingsscan gaat over hoe mensen, plekken en randvoorwaarden gezond leven ondersteunen. Cliënten(vertegenwoordigers), begeleiders en teamleiders vullen de scan in en geven zo aan:
  1. Wat er aanwezig is
  2. Hoe tevreden ze zijn
  3. Welke dromen en wensen de cliënt heeft 
Met deze informatie wordt een groepssamenvatting gemaakt. Dat biedt een overzicht welke hulpbronnen je kunt benutten. Ook geeft het inzicht in welke wensen er zijn om van de locatie een nog gezondere omgeving te maken. De omgevingsscan is ook door begeleiders zelf te gebruiken. De scan is nu nog niet beschikbaar, maar komt samen met het leertraject in 2021 beschikbaar.

Reacties van deelnemers van het project

'Leefstijl is een heel belangrijk onderwerp, gezondheid is belangrijk, ook voor mensen met een beperking'

'Hoe vaker je aandacht geeft aan beweging, hoe meer het gewoon wordt.'

Leertraject

In de cursus krijgen begeleiders handvatten hoe ze om kunnen gaan met voeding en beweging bij mensen met een verstandelijke beperking. In de cursus komen drie thema’s aan bod:

  1. eigen overtuigingen en de eigen regie van mensen met VB
  2. manieren om gedrag te veranderen
  3. sociale invloed, omgeving en hulpmiddelen
De cursus wordt na de zomer geëvalueerd om te kijken of er nog verbeterpunten zijn. De producten worden in 2020 aangescherpt en verbeterd.

krachten-gebundeld-gewoon-bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.