Toon zoekbalkToon menu

Regeldruk

5 oorzaken van registratielasten in de gehandicaptenzorg 23/06/2020

Als begeleider wil je zoveel mogelijk tijd besteden aan goede zorg voor jouw cliënt. Maar door de vele regels en administratieve handelingen lukt dat niet altijd. Veel begeleiders hebben dan ook last van regeldruk. Om te weten wat jij hiertegen kunt doen, hebben wij onderzocht wat de 5 belangrijkste boosdoeners zijn die regeldruk veroorzaken.

De afgelopen jaren organiseerde Vilans samen met partners schrapsessies om de registratielast op te sporen en terug te dringen. In totaal deden 40 teams uit de gehandicaptenzorg. We ontdekten daar dat alleen het schrappen van regels niet voldoende is, maar dat je aan de slag moet gaan met de onderliggende oorzaken. Herken jij ze in jouw werk?

https://www.youtube.com/watch?v=knvZ5jWoy-w

De 5 oorzaken van regeldruk: 

1.Nut en noodzaak van regels worden verschillend ervaren

Wat voor de één een nuttige registratie is, is in jouw ogen misschien een onnodige, tijdrovende handeling. Zo moeten sommige begeleiders een MIC invullen als ze vergeten zijn om de medicatie een tweede keer af te tekenen. Dit is een regel van het management maar is voor begeleiders niet per se nuttig.

2. Werkprocessen zijn niet efficiënt

Informatie uit het ondersteuningsplan moet je vaak op meerdere plekken bijhouden. Op papier en in verschillende systemen. Hierdoor ben je veel tijd kwijt aan dubbele handelingen.

'Naast het ECD hanteren we nog steeds papieren nooddossiers die elke zes maanden vernieuwd en uitgeprint worden.'

3. Er is een gebrek aan vertrouwen in elkaar  

Soms twijfel je of een ander alle taken heeft uitgevoerd. Of heb je het gevoel hebben dat je ‘in de gaten’ wordt gehouden. Dit zorgt ervoor dat sommige begeleiders extra uitgebreid registreren terwijl dit niet nodig is. Denk aan schoonmaaklijsten invullen omdat er anders niet geloofd wordt dat er echt schoongemaakt is.

4.Herkomst en verplichting van regels zijn onduidelijk 

De handtekening onder het ondersteuningsplan is niet meer verplicht. Toch wordt dit nog wel vaak gevraagd, bijvoorbeeld door een manager. Hierdoor is het onduidelijk of je wel of geen handtekening moet vragen en van wie dat moet. En ander voorbeeld is de presentielijst, van wie moet je die eigenlijk bijhouden? Het zorgkantoor, de gemeente of de brandweer?

5.Regels worden onvoldoende ter discussie gesteld

Regels worden vaak gevolgd omdat ze er nou eenmaal zijn. Terwijl ze misschien niet meer veel toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan het stickeren van de openingsdatum van de pot pindakaas terwijl je weet dat die altijd binnen een week op is.

Herken je deze oorzaken of situaties? Maak ze dan bespreekbaar binnen jouw team of organisatie. Bekijk bijvoorbeeld samen de animatie en misschien doen jullie wel nieuwe inzichten op!

Meedenken over oplossingen

In vier Ontregel-labs werken we aan oplossingen voor deze oorzaken van regeldruk. Wil je ook meedenken of heb je al ideeën voor oplossingen? Laat het ons weten in een reactie hieronder. Of stuur een mail naar minderregeldruk@vilans.nl. Dan nemen wij contact met je op!

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Bettie Eek 11/8/2020

Ik werk als onafhankelijk specialist zorg en dwang, voorheen BOPZarts nu wzd functionaris in met name de gehandicaptenzorg bij diverse organisaties. Mij valt op dat het ene ecd en de ene organisatie sterk de bureaucratie benadrukt, versterkt, en de andere veel minder. die lijkt zich meer te richten op de intentie van de wet.
Graag wil ik mijn bevindingen delen en helpen zoeken en vinden van regelarme toepassing van i.e.g. de wet zorg en dwang.