Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Online leerprogramma voorkomt schuldenproblematiek bij jongeren met verstandelijke beperking 21/11/2017

MEE heeft een online leerprogramma opgezet dat zich richt op het vergroten van de financiële weerbaarheid van zeer moeilijklerende jongeren. Het is onderdeel van het programma Smart met Geld.

leerprogramma-schuld-schulden-verstandelijke-beperking

leerprogramma-MEE-schulden-schuld-probleem-verstandelijke-beperking

Online leerprogramma

Het programma bestaat onder meer uit een trainingsprogramma voor leerlingen van 15 tot 18 jaar op praktijkscholen en in het voortgezet speciaal onderwijs. Op een praktijkgerichte wijze leren ze met geld om te gaan. De e-learning is hiervan een belangrijk onderdeel. De e-learning is ook zonder de training Smart met Geld te gebruiken. De online tool is openbaar toegankelijk, zodat niet alleen de leerlingen, maar ook andere kwetsbare jongeren er profijt van hebben.

Voor wie?

Het programma is veelal geschikt voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Deze jongeren zijn extra gevoelig voor groepsdruk en reclame, hebben geen besef van de waarde van geld en kunnen de consequenties van hun handelen vaak niet overzien. Ze lopen daardoor een groter risico om in de financiële problemen te komen. Smart met Geld is erop gericht om dat te voorkomen.

Meer over Smart met Geld

leerprogramma-jongeren-training-geldSmart met Geld bevordert de kennis en expertise op het gebied van armoede en (preventie) van schulden bij (zeer) kwetsbare jongeren en gezinnen op lokaal én landelijk niveau. Smart met Geld bestaat uit verschillende onderdelen, die samen een integrale aanpak vormen:

  1. training voor leerlingen
  2. e-learning voor moeilijk lerende jongeren
  3. lokaal platform voor professionals
  4. aantal landelijke symposia waar professionals, beleidsmakers en onderzoekers kennis en ervaringen delen
  5. ouders informatie verschaffen van de VSO- en praktijkschoolleerlingen over financiële opvoeding

Smart met Geld is mogelijk dankzij subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en een financiële bijdrage van de Rabobank Foundation. MEE NL is de coöperatieve vereniging van 20 regionale MEE-organisaties. MEE ondersteunt mensen met een beperking en hun netwerk op alle levensgebieden en in alle levensfasen, zodat zij naar vermogen kunnen meedoen in de samenleving.

Foto: Eigendom van MEE.

Lees meer:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.