Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Werkboek: communiceren over onderzoek met de praktijk 02/03/2020

In de gehandicaptenzorg (en ouderenzorg) bestaat een kloof tussen wetenschap en praktijk. Dat moet en kan anders. Het werkboek 'Communiceren over onderzoek met de praktijk' staat vol met praktische tips en voorbeelden voor een betere samenwerking tussen onderzoekers en begeleiders.

onderzoek-praktijk-gewoon-bijzonderOnderzoekers en zorgprofessionals weten elkaar steeds beter te vinden. Hierdoor kunnen zij onderzoeksresultaten makkelijker verwerken tot kennisproducten voor op de werkvloer.

Geleerde lessen van Gewoon Bijzonder

Binnen Nationaal onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder is de afgelopen vier jaar ervaring opgedaan om het gat tussen wetenschap en praktijk te dichten. Deze kennis en inzichten gewoon-bijzonder-onderzoekstaan in het werkboek ‘Communiceren over onderzoek met de praktijk’. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Welke informatie deel je aan het begin van het onderzoek? 
  • Hoe betrek je een doelgroep binnen het onderzoek en stimuleer je interactie om tot samenwerking te komen?
  • Wat deel je tijdens het onderzoek en met wie?
  • Hoe deel je een eenvoudige boodschap op verschillende manieren? 
  • Hoe verwerk je onderzoeksresultaten naar een eindproduct voor op de werkvloer?​
Download het werkboek (pdf)

tip-praktijk-wetenschap-tipsHulpmiddelen voor op de werkvloer

Omgekeerd moet de kennis vanuit de praktijk ook zijn weg vinden naar onderzoek. In de onderlinge samenwerking leren begeleiders en onderzoekers elkaar beter kennen, waarderen en verstaan. Dat levert ook waardevolle (onderzoeks)informatie op die je in staat stelt om (eind)producten te maken voor op de werkvloer.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.