
We hebben een aantal maatregelen op een rij gezet die zorgen voor minder regeldruk.
Bekijk ook het overzicht met andere regels en maatregelen die tijdens de coronacrisis verruimd zijn.
Ophoging indicatie niet nodig
Vanwege de coronacrisis moeten zorgaanbieders soms extra kosten maken omdat ze extra zorg leveren of besmette cliënten moeten isoleren. Om deze kosten te dekken komt de Nza met een
speciale regeling waar zorgaanbieders aanspraak op kunnen maken.
Bij zorg aan cliënten met corona en zorg voor cliënten zonder corona waarvoor extra kosten gemaakt moeten worden om veilige zorg te leveren, hoeft
geen Wlz-registratie aangevraagd te worden bij het CIZ voor een ophoging van een zorgprofiel voor de cliënt.
Voor zorg die niet onder de Wlz valt heeft de Nza inmiddels
een beleidsregel opgesteld om zorgaanbieders te compenseren voor de financiële gevolgen van het coronavirus.
Mogelijkheden zorg op afstand
Het is soms niet mogelijk om face-to-face contact te hebben met cliënten. Daarom neemt de NZa eventuele belemmeringen voor zorglevering op afstand weg. Denk hierbij aan een contractvoorwaarde in de NZa-regels of de verplichting van face-to-face contact. Als zorgverlener kun je zo makkelijker zorg op afstand leveren.
Uitstel aanleveren kwaliteitsgegevens ghz 2019
Het Zorginstituut (ZiNL) heeft de deadline voor het aanleveren van kwaliteitsgegevens ghz 2019, inclusief het kwaliteitsrapport,
uitgesteld naar 1 oktober 2020. Als blijkt dat 1 oktober niet haalbaar is kunnen aanbieders dit, met een duidelijke vermelding van de reden, melden bij ZiNL. Er wordt dan in afstemming met VGN en de betreffende aanbieder gekeken of alsnog langer uitstel wordt verleend (uiterlijk t/m 31 december 2020).
Uitstel herregistratie BIG-register
De verplichting tot herregistratie van verpleegkundigen in het
BIG-register is voorlopig uitgesteld. Nieuwe aanvragen worden tijdelijk niet meer in behandeling genomen. Je registratie blijft dus nog geldig. Ook verpleegkundigen en artsen van wie de registratie in het BIG-register is verlopen na 1 januari 2018, mogen per direct weer aan de slag en hoeven zich niet opnieuw in het register in te schrijven.
Tijdelijk geen reguliere inspecties
De IGJ stopt tijdelijk de
reguliere inspecties zodat zij zorgorganisaties niet extra belasten tijdens de coronacrisis. Alleen bij urgente signalen grijpt de IGJ in. Een aantal andere versoepelde maatregelen vanuit de IGJ:
- Zorgorganisaties en zorgverleners krijgen standaard uitstel als zij zich niet kunnen houden aan de normale termijnen voor verplichte meldingen van bijvoorbeeld een calamiteit en hoeven dus voorlopig geen onderzoeksrapport te schrijven.
- Zorgaanbieders hoeven ook niet te reageren op verzoeken van de inspectie, zoals het schrijven van een ‘resultaatsverslag’ met voorstellen voor verbeteringen na maatregelen van een inspecteur.
- De IGJ legt voorlopig geen boetes op als een zorgorganisatie of zorgverlener zich niet aan een termijn kan houden voor het voldoen van een verplichting, zoals het melden van een calamiteit.
Administratielasten na corona

De versoepeling van de regels krijgt mogelijk een vervolg. Na de coronacrisis wil de NZa evalueren welke regels
structureel versoepeld kunnen worden. Ook Else Stapersma, projectleider bij Vilans van het programma
[Ont]Regel de Langdurige Zorg, hoopt dat we na de crisis de soepele regelgeving kunnen vasthouden. ‘Ik zie de bovengenoemde versoepelingen als een positieve trend. Uiteraard ten eerste omdat iedereen in Nederland alles op alles zet voor de beste zorg in crisistijden. Maar ook omdat blijkt dat er onder hoge druk best veel mogelijk is wat betreft het verminderen of verruimen van regels. Uitgaan van vertrouwen in de ander lijkt hierin de kern te zijn. Het is mijn hoop dat we dit ook na de crisis kunnen vasthouden.’
Maar naast deze hoop zijn er ook zorgen, met name als het gaat over de bekostiging en verantwoording van zorg. In een
brief aan financiers en accountants van de zorg schrijven VGN, BGZJ en BoZ dat ze een positieve houding ervaren bij verschillende financiers, maar dat ze zich zorgen maken over de aanpak en afwikkeling van de coronacrisis. Ze roepen daarom op om hierover gezamenlijk te overleggen, en de kans te grijpen om de hoge administratieve lasten van het zorgsysteem te versimpelen.