Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Vlog: Herfstkleuren en verleidingstechnieken 09/11/2016

Sofie en Henriette nemen je mee in 'Samen werken, samen leren', één van de projecten van Gewoon Bijzonder. Dit keer is Sofie aan de beurt om te vertellen over de week.

Henriette en Sofie bij de VU

Vandaag spreken Henriette en ik af in Amsterdam, op de VU. We ontmoeten vandaag Kim van den Boogaard (Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking) voor het eerst. Samen met Kim hebben we het gesprek in het Transitorium met Paula Sterkenburg en Mirjam Wouda.

Henriette en Sofie

De vragen van Henriette geven Paula en Mirjam de kans meteen volledig in hun project  - of moeten we eerder zeggen drie projecten – te duiken. In de kaart hebben we al hun antwoorden verwerkt. De kaart die het project in overzicht brengt is nog steeds in wording: we sleutelen, voegen toe en breiden uit tot we goed zicht hebben op de partners, de plekken, de invloeden, de theorie, de mensvisie, de clou van het project.

Henriette en Sofie geheugenstick

Henriette en ik hebben een klein cadeautje mee ter inspiratie: een geheugenstick met materiaal over participatief onderzoek: literatuur, een filmpje en enkele cartoons. De cartoon over participatief onderzoek en het studiemateriaal vind je hier.

Voor Henriette en mij is het zoeken naar hoe dit project in elkaar zit, waar de participatie van mensen met een beperking zit, hoe deze participatie in elkaar zit… We zijn onder de indruk: van het filmpje, van de instrumenten die worden ontworpen, van de originaliteit van het project en van de bezieling die Mirjam en Paula uitstralen.

 

“Alleen in helder water zie je diepte” Rutger Kopland

Het project is gestoeld op veel voorstudie en veel ervaring, en dat merk je. Beide dames zijn belezen en baseren zich op rijke kennis en inhoud.

Boeken van Paula en Mirjam

Maar dit project wordt niet louter gedragen door kennis en inhoud. Het is ook doordrongen van passie en ‘goesting’ (zin). En de goesting slaat over: ook wij krijgen zin in dit project. Als we vragen aan Paula en Mirjam welke kleur we dit project mogen geven, ligt hun antwoord snel klaar: een warm, donkeroranje-wijnrood herfstkleur. Wij worden hier heel warm van.

Over ‘wij’ gesproken…  Dit filmpje willen we jullie niet onthouden. Op het moment dat we onszelf willen filmen in de trein horen we twee mannen naast ons praten over hoe zij denken dat je vrouwen moet versieren. Het levert dit hilarisch filmpje op. 

https://www.youtube.com/watch?v=9-4xr5D8p5A

Bij deze: de schuchtere kennismakingsfase hebben Henriette en ik achter de rug. Wat ik vooral ontdek in de samenwerking met Henriette: haar humor en haar ambitie in onderzoek! Henriette zegt over haar job als onderzoeker: “Het is al heel lang mijn wens en nu is het waar.” Als Henriette op je pad komt en ze gaat je vragen stellen en doorvragen. Zet je dan maar schrap!

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.