Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Iedereen aan de slag met het VN-verdrag: hoe nu verder? 28/04/2017

Eind maart presenteerde staatssecretaris Van Rijn het Plan van Aanpak voor de uitvoering van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap of chronische ziekte.

Kennisdossier VN-verdrag

In het plan staat wat de Rijksoverheid, gemeenten, ondernemers en maatschappelijke organisaties de komende jaren gaan doen om Nederland toegankelijk te maken. 

Sporen Plan van Aanpak VN-verdrag

Het plan bestaat uit verschillende onderdelen (sporen):

 1. Participatie: inzet en beloning van ervaringsdeskundigheid;
 2. Lokaal: lokale inclusie agenda in alle gemeenten;
 3. Goederen en diensten: aanpak per bedrijfstak;
 4. Rijk als organisatie: Het Rijk als organisatie en werkgever;
 5. Rijk als beleidsmaker: beleidsterreinen binnen alle ministeries.

Ervaringsdeskundigheid

Spoor 1, het inzetten van ervaringsdeskundigheid, loopt dwars door de andere sporen heen. Doel is ervoor te zorgen dat overal het principe ‘Niets over ons zonder ons’ wordt toegepast.

Eerste plannen in de steigers

 1. Actieplan Bouw
  Begin april heeft het ministerie van BZK een start gemaakt met een actieplan voor de bouw. Doel van dit actieplan: hoe kan de bouwsector bijdragen aan de toegankelijkheid van woningen, openbare gebouwen en de openbare ruimte.
 2. Kick-off bijeenkomst Midden- en Klein Bedrijf
  Het Midden- en Klein Bedrijf (MKB) gaat aan de slag met plannen per bedrijfstak. Binnenkort is er een startbijeenkomst over het toegankelijk maken van de detailhandel (winkels en webwinkels).
 3. Lokaal
  De VNG gaat een impuls geven aan bestaande en nieuwe inspanningen van gemeenten om het VN-verdrag ook lokaal uit te voeren. Een aantal gemeenten gaan meedoen aan een koplopersprogramma.

Over het VN-verdrag

Het doel van het VN-verdrag is het wegnemen van de belemmeringen die mensen met een beperking in de samenleving ervaren. Het VN-verdrag gaat over bijna alle maatschappelijke terreinen.

Meer lezen?

Bron: Iederin

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.