Toon zoekbalkToon menu

Verstandelijke beperking

Reportage over het oplossen van complexe zorgvragen 09/08/2017

Televisieomroep NOS komt met een reportage over mensen met een beperking die tegen blokkades oplopen bij het aanvragen van zorg.

reporatge-nos-meerzorg-beperking-emb-autisme-PGB-persoonsgebonden-budget-interview

Belangenorganisaties ontvingen hierover tienduizenden meldingen, waardoor de NOS startte met het afnemen van interviews.

Nederlandse zorgsysteem schiet tekort

Mensen die complexe zorg nodig hebben lopen vast tussen de vele loketten, lange wachttijden en krijgen te maken met het verdwijnen van kennis bij instanties. De meeste klachten gaan over kinderen met complexe problemen, die een beroep doen op jeugdzorg. In de reportage komen verschillende voorbeelden aanbod, zoals:

  • Een vrouw met een spierziekte die noodgedwongen moest verhuizen om zorg te kunnen behouden, maar nog steeds wacht op de juiste voorzieningen in haar nieuwe woning.
  • Radeloze ouders, waarvan hun kind met meerdere psychiatrische problemen thuis zit en niet op tijd passende zorg ontvangt.
  • Damian (14) heeft autisme en een verstandelijke beperking. Zijn moeder werkt zelf in de zorg en heeft thuis een dagtaak aan het regelen van de basiszorg. Doordat de gemeente het nut van een persoonsgebonden budget voor haar zoon niet begreep, kreeg Damian uiteindelijk bijna negen maanden geen zorg. Inmiddels is dit opgelost, maar doordat de zorg negen maanden later pas van start ging is Damian teruggevallen in zijn ontwikkeling.

Bekijk hier de reportage.

Lees ook: