Naar hoofdinhoud Naar footer

Hoe zorgt onderzoek 'De sensatie van een goed leven' voor impact?

Om onderzoek nuttig te laten zijn en impact te laten hebben werken de onderzoekers van Gewoon Bijzonder volgens de Kenniscirkel (pdf). Maar hoe gaat dat in de praktijk?

Jeanet Landsman is projectleider van onderzoek De Sensatie van een Goed Leven. Het onderzoek gaat over prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Jeanet vertelt.

Welk kennisproduct wil je opleveren en waarom?

Dit project levert een methodiek op, die houvast biedt in de dagelijkse begeleiding van mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Het (h)erkennen en positief beïnvloeden van de prikkelverwerking staat daarbij centraal, omdat veel problemen in het dagelijks leven van mensen met autisme en een verstandelijke beperking lijken voort te komen uit een andere prikkelverwerking. Met dit kennisproduct willen we hen de sensatie van een ‘goed leven’ geven.

De inhoud en de vorm van het kennisproduct ontwikkelen we samen met mensen met autisme zelf, hun ouders, zorgprofessionals, leerkrachten en wetenschappers. De methodiek wordt gratis toegankelijk voor ouders, begeleiders en leerkrachten, en zal zowel in boekvorm als online beschikbaar komen, onder andere door middel van filmpjes.

Op welke manier heb je de vraag voor je project opgehaald?

De vraag komt uit de praktijk. Mensen met autisme en een verstandelijke beperking reageren vaak anders op zintuiglijke prikkels dan je verwacht: de ene keer heel heftig, de andere keer lijkt een prikkel juist langs hen heen te gaan. Die andere prikkelverwerking leidt bij hen dagelijks tot stress en ongemak. Dat kan vervolgens tot uiting komen in gedrag, dat hun ouders, begeleiders en leerkrachten moeilijk vinden om te begrijpen en om mee om te gaan.

De projectleider bracht voor dit project 30 organisaties bij elkaar die hun vragen, kennis en ervaring over dit onderwerp wilden delen en inzetten voor de ontwikkeling van een methodiek, met als doel een ‘goed leven’ voor deze doelgroep.

Kennis bundelen en verspreidenHoe zorg je dat professionals op de hoogte zijn van je resultaten?

We maken actief gebruik van de communicatiekanalen van alle organisaties die bij het project betrokken zijn, en die van het Kennisplein Gehandicaptenzorg (bereik van professionals) en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (bereik van ouders en professionals). Daarnaast is er driemaal per jaar een nieuwsbrief voor alle geïnteresseerden. Door gedurende het hele project veel ruchtbaarheid te geven aan de (tussen)resultaten, creëren we bewustwording rondom het thema prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking.

Wie is de gebruiker van je kennisproduct en hoe zorg je ervoor dat het in praktijk gebruikt gaat worden?

Gebruikers zijn ouders, begeleiders en leerkrachten die begeleiding bieden aan mensen met autisme en een verstandelijke beperking. We betrekken alle drie de gebruikersgroepen vanaf het begin bij de ontwikkeling van de tool, voor een optimale aansluiting. Daarnaast communiceren we over dit kennisproduct via diverse kanalen.

Kern van dit project is het brede netwerk van 30 organisaties. Via dit netwerk wordt de ervaringskennis van ouders en van mensen met autisme en een verstandelijke beperking zelf, de kennis en ervaring van begeleiders, leerkrachten en (para)medici en de wetenschappelijke kennis uit de orthopedagogische, neurobiologische en psychosociale wetenschappen met elkaar verbonden.

Lees meer

Downloads