Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Cabrio-training en nuttige tips

Dankzij implementatiesubsidie van ZonMw is in een team van onderzoekers, ervaringsdeskundigen, designers en een website-bouwer gewerkt aan de doorontwikkeling van de Cabriotraining. Er liggen nu zes modules op tafel met een handleiding voor de training.

Het ontwikkelde materiaal staat sinds augustus 2020 op www.cabrio-training.nl. Je vindt er algemene en toegankelijke info over het waarom, hoe en wat van de training. We werken nog aan de opbouw van een pool van onderzoeksduo’s. Op dit moment hebben we al drie duo’s en een vierde duo is in de maak:
  • Pioniersduo 1:     Henriëtte Sandvoort en Sofie Sergeant (zie de grote foto hierboven)
  • Onderzoeksduo 2:     Andries Lever en Bernadette Wijnkers (duo links)
  • Onderzoeksduo 3:     Bob van den Berg en Remco Mostert (duo rechts)

Nieuwe duo’s krijgen een train-de-trainer opleiding zodat ze goed voorbereid en ingewerkt zijn.  

De komende maanden gebruiken we om aanvullende ervaringen op te doen met de Cabriotraining, om het aantal getrainde onderzoeksduo’s verder uit te breiden en om de organisatie van de Cabriotrainingen te borgen.

Twee tegendraadse tips... 

...om informatie-uitwisseling tussen onderzoekers en zorgorganisaties (begeleiders) zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Tip 1: Uitwisseling tussen onderzoekers en zorgorganisaties hoeft volgens ons niet per se soepel te verlopen. Want ’soepel’ impliceert dat dit gepaard gaat met ‘vlot' en 'geen tijdverlies'.  
Uitwisseling die minder vlot verloopt betekent ook dat het schuurt, dat er ‘iets gebeurt’, dat dat ‘iets’ serieus wordt genomen. Binnen SWSL leerden we dat co-creatie waarbij wetenschappers, professionals en ervaringsdeskundigen samenwerken alleen lukt als ook de struggle er mag zijn.

Tip 2: Taal is de voorbode van het handelen. Wees dus uiterst voorzichtig met welke taal je hanteert in de samenwerking en uitwisseling. Hoe stel je iemand voor? Hoe stel je jezelf voor? Welke informatie is relevant?
Henriëtte Sandvoort: “Waarom ben ik altijd degene die zich moet voorstellen met een label? Soms is dat relevant, dat snap ik. Maar vaak voelt het voor mij niet goed om dit te doen. Het geeft mij het gevoel dat ik speciaal ben en hierdoor niet voor vol wordt aangezien. Het haalt mijn imago naar beneden. Ik vind het fijn dat dit bespreekbaar is en dat we hier samen goed over nadenken."

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.