Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Update De krachten gebundeld – Gezond leven

In deze update lees je over de subsidie die voor de eindproducten van De Krachten Gebundeld is toegekend. Pak je agenda erbij want het slotsymposium is door corona verplaatst naar 23 april 2021 en lees de twee tips voor goede communicatie en kennisdeling tussen onderzoekers en zorgorganisaties.

Sinds 2017 is binnen het project De Krachten Gebundeld gewerkt aan praktijkproducten ter ondersteuning van een gezonde leefstijl bij mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking (VB). In dit project werken de Hanze hogeschool, Radboudumc, Rijksuniversiteit Groningen, en Erasmus MC samen met zo’n 25 zorgorganisaties en kennisnetwerkpartners.  
Die samenwerking heeft een aantal goed bruikbare producten voor op de werkvloer opgeleverd, waarvoor ZonMw een implementatiesubsidie heeft toegekend. Daarmee ondergaan de producten uit ‘De Krachten Gebundeld’ een laatste verbeterslag en wordt gezorgd dat ze breed beschikbaar komen.
 
De eerste fase bestaat uit het uitbreiden van de cursus voor begeleiders en van de omgevingsscan met praktische tools:   
  1. Webapplicatie waarmee gebruikers (mensen met VB, hun vertegenwoordigers, begeleiders en teamleiders) van een zorglocatie eenvoudig een omgevingsscan kunnen invullen en een automatische samenvatting ontvangen.   
  2. Handleiding voor het voeren van een actiegesprek met betrokkenen op een locatie om actiepunten voor een gezondere omgeving te bepalen.   
  3. Train-de-trainer handleiding voor het geven van teambijeenkomsten voor begeleiders over ondersteuning bij gezond leven. Dit kunnen speciaal georganiseerde bijeenkomsten zijn, of training kan plaatsvinden tijdens reguliere teamoverleggen.
  4. Job-aids om opgedane kennis uit de cursus toe te passen in de dagelijkse ondersteuning.   
De producten zijn vrij beschikbaar op de eigen projectwebsite van Gezond Leven - De Krachten Gebundeld. Op de netwerkpagina van Gezond Leven op het Kennisplein Gehandicaptensector wordt hiernaar doorgelinkt.
 
In de tweede fase worden zorgorganisaties ondersteund die de producten structureel willen implementeren in de organisatie. Wilt u hierover in gesprek? Neem dan contact op met Annelies Overwijk: a.overwijk@pl.hanze.nl.  
 
Bekijk factsheet 8 voor meer informatie en/of lees over het promotieonderzoek van Kristel Vlot-van Anrooij.   

(Online) slotsymposium verplaatst naar 23 april 2021 

We hebben door corona het besluit moeten nemen om het slotsymposium te verplaatsen, omdat er onvoldoende mogelijkheden zijn vanuit zorgorganisaties om hun professionals het symposium te laten bezoeken. De nieuwe datum voor het slotsymposium is vrijdag 23 april 2021 van 9.30-13.30, het symposium zal geheel online plaatsvinden. 

Twee tips voor goede communicatie en kennisdeling

De onderzoekers van Gezond Leven de Krachten Gebundeld geven na vier jaar onderzoek twee tips om de communicatie en kennisdeling tussen onderzoekers en zorgorganisaties te bevorderen:
  
Tip 1: Schrijf makkelijk leesbare teksten in samenwerking met een tekstschrijver of mensen met VB. Zo kun je de resultaten van het onderzoek op een toegankelijke manier teruggeven aan de zorgorganisaties die hebben meegewerkt.

Tip 2: Bericht over jouw onderzoek via social media. 
Zo kunnen zorg- en communicatiemedewerkers het onderzoek volgen, blijven ze op de hoogte van de voortgang van het onderzoek en zien ze wat hun bijdrage aan het onderzoek heeft betekend. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.