Toon zoekbalkToon menu

Handreiking comfortabel wonen

Wil je bestaande woningen van dementerende mensen aanpassen en zoek je daarbij houvast? Er is een handreiking voor zorgprofessionals en familieleden op weg te helpen aan de hand van effectieve tips en adviezen. 

In de handreiking Comfortabel wonen staan tips en suggesties voor de aanpassing van bestaande woningen van (oudere) mensen met een beperking. De handreiking is geschreven voor zorgprofessionals en familieleden.

Ga naar de handreiking Comfortabel wonen


Casus oudere cliënt 

Mevrouw Abdil (73) heeft matige verstandelijke beperkingen. Zij woont al jaren in een aanleunwoning bij het huis van haar broer. Tweemaal per week krijgt zij begeleiding van een zorgprofessional. Sinds ongeveer een half jaar is het duidelijk dat mevrouw dementeert. Zij wil ‘nóóit meer weg’ uit haar huis. Ook haar broer wil graag dat zij daar blijft wonen. Hij vraagt zich wel af of het huis nog veilig en overzichtelijk is voor zijn zus. En hoe hij dan haar en zijn huis zou moet aanpassen. Hij vraagt de zorgprofessional om advies. Zij weet ook niet 1-2-3 een antwoord. Is er een wegwijzer (tips, adviezen, handreikingen) voor familieleden en hulpverleners van  dementerende mensen die hen helpt bestaande woningen aan te passen?


Thema's

Thema's
  • emotioneel welbevinden
  • lichamelijk welbevinden
  • materieel welbevinden
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid therapie

Practice-based. Kennis op basis van praktijkervaringen. 

Beoordeling:
Deze brochure is tot stand gekomen door ruime ervaringen in de ouderen- en dementiezorg. 

Bronnen:

Lupi, T.  (2014). Comfortabel wonen met dementie. Evaluatie van de handreiking en aanbevelingen voor verdere toepassing.

Dirkse, R., Kroon, L. (z.j.) Handreiking Comfortabel wonen; tips en suggesties voor de aanpassing van bestaande woningen, ten behoeve van familieleden en hulpverleners. Zorginnovatiebureau DAZ.

ouderen-vizier-leidraad-gewoonbijzonder
Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad Ouderen in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.