Toon zoekbalkToon menu

Samenwerken met familie

Waarom kan logeeropvang hen helpen?

Mensen met een beperking die zelfstandiger willen wonen. Of naar een woonvorm willen. Daar zijn tussenstappen voor mogelijk. Denk hierbij aan logeren of de regeling Deeltijdverblijf. Dit helpt familieleden om de zorg geleidelijk aan meer over te dragen. 

‘Het was niet de goede groep voor hem’

 

Veertien inzichten en tips over samenwerken met familie

Dit inzicht komt uit een serie verhalen van  familieleden. Wil je alle tips op een rij? Bekijk dan de pagina ‘Veertien inzichten en tips uit de verhalen van familieleden’.
Lees verder
Tiffany vertelt hoe een te snelle overgang mis kan gaan. Ze is moeder van Angelo die autisme en een licht verstandelijke beperking heeft: ‘Vorig jaar heeft Angelo via Cordaan even hier in Noord gewoond. Er kwam een nieuwe groep met jongens, en daar kon hij onverwacht snel heen. Binnen twee weken was hij verhuisd. Dat bleek allemaal te gehaast achteraf. Het was niet de goede groep voor hem, en dat uitte hij niet in woorden, maar in misdragingen. Ik hou hem met alle liefde nog thuis, maar dan hou ik hem ook achter. En dat wil ik niet. Hij moet een eigen leventje opbouwen.’

‘Ik heb hem weer naar huis gehaald’

‘Achteraf gezien hebben ze hem te haastig in die groep geplaatst.’

Tiffany vervolgt: ‘Ik was elke dag bezig om uit te leggen hoe ze hem moesten aanpakken. Op een gegeven moment ging het zó mis dat ik hem weer naar huis heb gehaald. Achteraf gezien hebben ze hem te haastig in die groep geplaatst. Ik heb er zelf ook niet lang genoeg bij stilgestaan. Je wilt dat hij er gaat wonen en er komt een plek, dus die neem je. Maar het ging té gehaast.’ Lees Tifanny's verhaal.

Langzame overgang naar zelfstandigheid

Een te gehaaste stap kan dus een vervelende zorgervaring opleveren. Maar er zijn ook veel naasten die gelukkig goede ervaringen hebben. Hierbij lijkt het vooral te helpen dat de overgang naar meer zelfstandigheid wat langzamer wordt gemaakt. Dit blijkt ook uit het verhaal van Jahina. Ze is zus van een broer met een zwaar verstandelijke beperking: ‘Mijn ouders worden steeds ouder. Daarom ben ik op een gegeven moment het gesprek met ze aangegaan over een lastig onderwerp. “Wie zorgt er voor Ahmed als jullie dat niet meer kunnen?”’

‘Ik vind het fijn dat de overgang zo geleidelijk kan gaan’

‘Inmiddels maakt Achmed gebruik van weekendlogeren van Cordaan’, vertelt Jahina. ‘En over een paar weken maakt hij ook voor het eerst gebruik van vakantielogeren. Ik vind het fijn dat de overgang zo geleidelijk kan gaan. Zo kan ik aftasten of hij uiteindelijk ook begeleid kan wonen en daar vrede mee heeft. Het maakt het loslaten ook makkelijker. Ook voor mijn ouders.’ Lees Jahina's verhaal.

Woonvormen voor een langzamere overgang

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.