Toon zoekbalkToon menu

Samenwerken met familie

Benoem de mooie kanten

We kunnen heel veel leren van mensen met een beperking. Ze kunnen ons bijvoorbeeld helpen om in het hier en nu te zijn en spontaner te leven. Het helpt naasten als je samen met hen ook regelmatig deze mooie kanten benoemt. Of hiernaar vraagt. Dit geeft hun de kracht om ‘het zorgen voor’ vol te houden.

‘Niet onder de indruk van een dure auto’

 

Veertien inzichten en tips over samenwerken met familie

Dit inzicht komt uit een serie verhalen van  familieleden. Wil je alle tips op een rij? Bekijk dan de pagina ‘Veertien inzichten en tips uit de verhalen van familieleden’.
Lees verder
In de verhalen van familieleden komen regelmatig ook de mooie kanten terug. Zo heeft Anjet van Dijken een broer die blind is en verstandelijk beperkt. Zij vertelt in een artikel van Margriet: ‘Lang heb ik gedacht dat mijn broer Jalbert mij niets te bieden had, maar inmiddels zie ik dat hij mij juist veel moois brengt. Hij is niet onder de indruk van een dure auto of groot huis. Materie zegt hem niets en dat is een zegen in een wereld waar zo veel nep en schone schijn is. Kom bij hem met een grappig of goed verhaal over iets wat je hebt meegemaakt, dan pas ben je wat in zijn ogen. Geen zorgen voor morgen, dat is ook iets wat hij me leert. Niemand die ik ken, kan zo goed in het nu leven. Als ik bij hem ben, is er niets belangrijker dan dat wij samen zijn.’ Lees Anjets verhaal.

‘Haar gedachten en ego zitten haar niet in de weg’

‘Ze kan niet anders dan in het nu leven en ze is er hartstikke happy mee.’

Ook Annelieke Selbach, moeder van Jade die het syndroom van Down heeft, herkent dit: ‘Jade heeft mij veel geleerd over geluk. Dat doet ieder kind, maar wat ik bijzonder vind is dat zij heel erg in het nu leeft. Ze kan niet anders en ze is er hartstikke happy mee. Zij heeft geen to-do-lijsten en ze hoeft niet naar de andere kant van de wereld. Ze leeft hier en in het nu, en haar gedachten en haar ego zitten haar niet in de weg. Haar moment is vol en intens. Jade heeft eigenlijk meestal een leuke dag.’ Lees Annelieke's verhaal.

Meer doen

  • Wijs naasten op de film ‘Dit is ons leven’. Deze gaat over een gezin met een ernstig meervoudig beperkt kind.Hun zorgen zijn groot. Maar de film laat ook zien hoe zij genieten. 
  • Wijs naasten op de publicatie ‘Een gewoon leven voor Victor’. Ook daarin vertellen ouders ook over de mooie kanten. En hoe lotgenotencontact hen heeft geholpen. 
  • Bekijk de twaalf positieve kenmerken die vaak voorkomen bij mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb). Volgens onderzoeker Jelle Drost kun je die goed inzetten bij jouw ondersteuning. 

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.