Samen schoner werken en uitbraken beperken
Hygiënisch werken in de gehandicaptenzorg, houd jou dat bezig? Door corona zijn we ons extra bewust van het risico op besmettingen. Vaak hebben mensen met een beperking een kwetsbare gezondheid en daarom lopen zij meer risico bij het krijgen van infecties.
Vilans is gestart met een programma voor organisaties in de gehandicaptenzorg. De focus van dit programma ‘Samen schoner werken en uitbraken beperken’ ligt vooral op de balans tussen eigen regie (autonomie) en veilige zorg. Zo zijn er meerdere aanleidingen en is er urgentie om actiever met infectiepreventie aan de slag te gaan bij de meeste organisaties. Over het algemeen is iedereen bewuster met hygiëne bezig. Naast corona zijn we ook bekend met bijvoorbeeld het Norovirus en de griep.
Maar hoe doe je dat goed in de dagelijkse praktijk? "Dat gaat de uitdaging van de toekomst worden”, zegt wondconsulent Jolet Wiering in een interview door V&VN. “Micro-organismen zie je niet, daardoor is het voor sommigen lastig om de juiste infectiepreventiemaatregelen vol te houden. Je ziet niet direct waar je het voor doet”. Op de korte termijn de juiste hygiënemaatregelen toepassen is belangrijk voor je cliënt en jezelf. Op langere termijn wil je ook infecties voorkomen om antibioticaresistentie te voorkomen.
Balans eigen regie en veilige zorg
Hoe ga je om met alle hygiënemaatregelen in combinatie met de eigen regie van mensen met een beperking? “Voor een goede balans tussen eigen regie en veilige zorg, is vaak maatwerk nodig”, zegt projectleider Janneke Stegink over het programma ‘Samen schoner werken en uitbraken beperken.' Een aantal organisaties krijgen ondersteuning bij hun vraagstuk rondom infectiepreventie. Het is een stimulans om infectiepreventie en hygiënisch werken een vanzelfsprekend onderdeel te laten zijn van het dagelijks werk van begeleiders, leidinggevenden en beleidsmedewerkers. “Want risico’s op infecties en de impact op de gezondheid kunnen sterk verschillen per situatie.
Op basis van de voorkeuren en mogelijkheden van cliënten, kennis over infectiepreventie en beschikbare randvoorwaarden kom je tot een aanpak voor de betreffende cliënten en het team”, licht Janneke toe. Vilans adviseurs begeleiden de organisaties met de vraagstukken die er zijn en vinden samen met het team passende oplossingen. Deze oplossingen en andere geleerde lessen verspreiden we via kennispleingehandicaptensector.nl. We voeren het programma uit in opdracht van het ministerie van VWS en werken samen met de Regionale Zorgnetwerken ABR en VGN. Wil je op de hoogte blijven van onze ervaringen? We sturen geïnteresseerden via de mail enkele updates per jaar. Wil jij die ook ontvangen? Meld je dan hier aan.
Klik hier voor meer informatie over het programma 'Samen schoner werken en uitbraken beperken,' en hoe je je kunt aanmelden.
Andere ontwikkelingen
- De nieuwe richtlijn Signalering en Preventie van Zorginfecties bestaat uit twee modules: Signaleren van cliënten met (een verhoogd risico op) een infectie en het toepassen van basis infectiepreventiemaatregelen. Er is een samenvatting en een handige hygiënekaart voor cliënten. Je kunt ook de implementatiegids raadplegen.
- Partijen uit de langdurende zorg hebben in het document Stip op horizon langdurige zorg covid 19 hun visie beschreven met onder andere een pleidooi om de bescherming tegen corona gelijk op te pakken met infectiepreventie.