Naar hoofdinhoud

De Visgraatmethode

Gepubliceerd op: 22-03-2022

Regels en registraties ontstaan niet zomaar. Die hebben achterliggende oorzaken en daar moet je achter komen. Anders schaf je links een regel af, en popt er rechts een nieuwe regel op. Maar hoe pak je dit aan? De Visgraat is een handige methode hiervoor.

Je gaat heel gestructureerd op zoek naar de achterliggende oorzaken van een proces of thema waar jullie regeldruk op ervaren. Dat doe je door vijf keer de waarom-vraag te stellen. Dat brengt je echt bij de kern van het probleem.

Doel

Duidelijk krijgen waaraan je moet werken om regeldruk te verminderen via de Visgraat: dieper ingaan op de oorzaken van een concreet regeldrukprobleem door vijf keer de waarom-vraag te stellen. 

Hoeveel tijd kost het?

70 minuten voor je team
15 minuten voorbereidingstijd procesbegeleider

Voor wie?

Multidisciplinair team van 5-8 personen die samen met jou de regeldruk aan willen pakken. Denk aan een zorgmedewerker, teamleider, ICT-medewerker en beleidsadviseur.

Aan de slag met de Visgraatmethode

Benodigdheden

  • Download de instructie van de De Visgraatmethode (zie Downloads)
  • Download de template van de Visgraatmethode (zie Downloads), print hem of neem hem over, bijvoorbeeld op een whiteboard
  • Een overlegruimte voor je multidisciplinaire team
  • Post-its in verschillende kleuren, stiften

Tip voor de procesbegeleider

Voor jou als procesbegeleider is het belangrijk dat je doorvraagt bij je collega’s waarom iets een probleem is. Door de waarom-vraag vaak te stellen kom je achter de oorzaken. Wees daarbij niet tevreden als een antwoord nog ruimte overlaat. Het is jouw rol om vaker de waarom-vraag te stellen dan natuurlijk aanvoelt. Leg vooraf uit dat dit helpt in het proces.

Kijk hier ook eens naar

Visgraatmethode laat kern van regeldrukproblemen zien

De Visgraatmethode is een effectieve manier als je de oorzaken van een kernprobleem wilt achterhalen. Hoe werkt de Visgraatmethode, wat levert het op en hoe kun je deze in jouw eigen organisatie toepassen?

In de [Ont]Regel-labs, een experimenteerruimte om tot nieuwe oplossingen voor regeldruk te komen, is ook gebruik gemaakt van de Visgraatmethode. Lees in deze blog hoe de Visgraatmethodiek de kern van regeldrukproblemen laat zien.

Terug naar de Ontregelblik

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Methode

Type

Digitaal

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Vilans

Programma's / projecten

[Ont]Regel de Langdurige Zorg