Naar hoofdinhoud

EMDR-therapie

Gepubliceerd op: 11-08-2020

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een heftige gebeurtenis. Mensen met EMB kunnen hier ook baat bij hebben.

Door het actief ophalen van herinneringen en tegelijkertijd afwisselend links en rechts een afleidende stimulus aan te bieden (visueel, auditief of tast) raakt het werkgeheugen overbelast. Daardoor neemt de heftige emotie bij de herinnering af. 

De werkwijze is dan EMDR door middels van “storytelling” (verhaal over de traumatische gebeurtenis zoals ook bij EMDR voor het jonge kind). De aanwezigheid van een ouder of verzorger, die het verhaal vertelt, draagt bij aan goede afstemming in taalgebruik en herkennen van signalen. De therapeut maakt gebruik van oogbewegingen, tappen op de benen of spelmateriaal met geluid. Dit wordt gebruik als een prikkel die voor afleiding zorgt voor afleiding.

Lees artikel 1 over EMDR

Lees artikel 2 over EMDR

Casus

Anne raakt bij ieder ziekenhuisbezoek helemaal in de stress. Wat we ook proberen, hoe we haar ook afleiden, niets helpt. Ze heeft inmiddels ook de route naar het ziekenhuis herkent en zet het al op een krijsen als we die route rijden. We kunnen wel bedenken wat de oorzaak van de stress is. Anne heeft van kinds af aan veel ziekenhuisopnames en ingewikkelde operaties gehad. Dit ging gepaard met veel pijn. Ze kan dit zelf niet vertellen en is slechtziend. Is EMDR ook iets voor Anne?

Thema's

  • Emotioneel welbevinden

Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid website 

Research based. Kennis op basis van onderzoek voor mensen met EMB en kennis op basis van onderzoek naar werkzaamheid voor met mensen met een verstandelijke beperking.

Beoordeling:
EMDR is een evidence based behandeling en eerste keuze behandeling bij verwerking van trauma’s. De behandeling van mensen met een verstandelijke beperking met EMDR is door Liesbeth Mevissen wetenschappelijk onderzocht en werkzaam gebleken. EMDR met storytelling bij mensen met EMB is nog niet wetenschappelijk onderzocht. Er zijn al wel veel positieve ervaringen in de praktijk (Special Interest Group Verstandelijke Beperking van de Vereniging EMDR Nederland). Bron: Tandfonline.com

Deze tool is een onderdeel van Leidraad EMB in het vizier. Ga naar de leidraad.

Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder. Lees meer over Gewoon Bijzonder.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Behandeling

Soort kennis

Taal

Nederlands

Programma's / projecten

Gewoon bijzonder