Naar hoofdinhoud

Kennisproduct Handreiking cliëntenraden

Gepubliceerd op: 01-01-2020

Veel zorgorganisaties willen graag meer technologie inzetten. Omdat technologie het leven van cliënten raakt, is het belangrijk dat zij hierover meepraten en meebeslissen. 

Hoe kun je er als cliënten-, bewoners- of verwantenraad voor zorgen dat je gehoord wordt? En hoe kun je als begeleider, manager of bestuurder cliënten meer betrekken bij technologie binnen de zorgorganisatie? De handreiking en extra hulpmiddelen onder downloads helpen je op weg!

Aan de slag met "Handreiking cliëntenraden"

In de handreiking vind je per stap informatie en vooral veel inspiratie. Naast waardevolle tips lees je tal van aansprekende voorbeelden. En de handige invulkaart met een aantal voorbeeldvragen per stap helpt je vooruit. Ontdek bij welke stappen en op welke manier bewonersraden, cliëntenraden en verwantenraden kunnen meepraten en meebeslissen over technologie:

  1. De visie en het beleid van de zorgorganisatie
  2. Het vraagstuk en het kiezen van technologie
  3. Het gebruik van de technologie
  4. De evaluatie en het vervolg

Samenvatting "Handreiking cliëntenraden"

  • Cliëntgroep: Cliënten in de gehandicaptenzorg
  • Gebruikers: Cliëntenraden, bewonersraden en verwantenraden
  • Wanneer gebruiken? Om te kunnen meepraten en meebeslissen over technologie
  • Training nodig? Nee
  • Product getest? Nee
  • Validatie: Practice-based, kennis op basis van praktijkervaringen
  • Waar te vinden? Besproken tijdens Congres #InZo2022, aanvullende informatie en eventuele downloads zijn onder deze tabel te vinden
  • Kosten: Gratis

Onderbouwing van het kennisproduct 

Innovatie-Route kennisproducten 

Dit kennisproduct is onderdeel van de Innovatie-Route: een stappenplan voor het inrichten van het implementatieproces van zorgtechnologie in de gehandicaptenzorg. Bij elke stap vind je uitleg, hulp, algemene tips en praktische voorbeelden. De Innovatie-Route is ontwikkeld binnen de Innovatie-impuls van het programma Volwaardig leven van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). 

Toelichting

We interviewden 24 personen van 14 zorg- en andere organisaties (augustus/november 2020). Omwille van de privacy staan sommigen van hen met alleen een voornaam in deze handreiking. De auteurs kennen hun volledige namen. Geïnterviewden zijn cliënt, verwant of werken bij Amarant, Amerpoort, Aveleijn, Esdégé-Reigersdaal, Leekerweide, LFB, Middin, Pameijer, Pluryn, Reinaerde, SDW, Severinus, Siza en Tragel.

Meer informatie 

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Soort kennis

Type

Digitaal

Taal

Nederlands

Programma's / projecten

Innovatie-Route