Mijn ervaring met de zorgrelatie
Gepubliceerd op: 17-09-2020
De methodiek Mijn ervaring met de zorgrelatie (MEMZ) is er speciaal voor mensen die communicatiekwetsbaar zijn. Bijvoorbeeld mensen met dementie, neurologische aandoeningen of mensen met verstandelijke beperkingen.
Wat is het?
Mijn ervaring met de zorgrelatie (MEMZ) is een instrument om de kwaliteit van de zorgrelatie weer te geven. MEMZ is ook geschikt voor mensen die moeite hebben met spreken, begrijpen, lezen en/of schrijven waardoor ze communicatiekwetsbaar zijn. MEMZ is een instrument dat op verschillende manieren toegepast kan worden: door de cliënten alleen of samen met de begeleider. Je krijgt tips hoe je de kwaliteit van je relatie met je cliënt of cliënten kunt verbeteren met betrekking tot gedrag, begrip, samenwerken en communicatie.
MEMZ is ontwikkeld binnen het lectoraat Autonomie en participatie van chronisch zieken bij Zuyd Hogeschool in samenwerking met cliënten.
Voor wie is het?
Zorgmedewerkers, begeleiders en kwaliteitsfunctionarissen die werken met mensen die communicatiekwetsbaar zijn. Denk aan mensen met dementie, neurologische aandoeningen zoals CVA, niet-aangeboren hersenletsel en mensen met verstandelijke beperkingen.
Hoe werkt het?
MEMZ kent drie verschillende toepassingen: digitaal, analoog en een groepsversie.
- MEMZ-App: voor gebruik door een cliënt, onafhankelijk van een begeleider. De cliënt doorloopt de app met hulp van een avatar.
- MEMZ-Bord: voor gebruik door een cliënt, samen met een begeleider.
- MEMZ-Groepsspel: voor gebruik met een groep van cliënten, samen met 1 tot 2 begeleiders.
- MEMZ bevat vragen over vier verschillende thema’s:
- Doen (gedrag): Wat doet de begeleider in de omgang met de cliënt? Onderdelen hiervan zijn: voldoende tijd nemen, met de cliënt praten in plaats van over de cliënt, vragen hoe het met de cliënt gaat en vriendelijk tegen de cliënt zijn.
- Begrijpen (begrip): Hoe kan de begeleider zich inleven in de cliënt? Onderdelen hiervan zijn: zich begrepen voelen, jezelf kunnen zijn, eerlijkheid, kennis van de situatie van de cliënt.
- Samenwerken (collaboratie): Hoe werken de cliënt en de begeleider samen? Onderdelen hiervan zijn: meebeslissen, vertrouwen, samenwerking tussen begeleiders.
- Een gesprek hebben (communicatie): Hoe praat de begeleider met de cliënt? Onderdelen hiervan zijn: luisteren en begrijpen wat de begeleider zegt.
Je neemt de MEMZ af als je wilt weten hoe je cliënt of cliëntengroep (voorbeeld bij kleinschalig wonen) de kwaliteit van de zorgrelatie ervaart en je deze wilt verbeteren.
Wat heb je nodig?
Bekijk de handleiding voor het gebruik van de MEMZ app. De MEMZ App is te gebruiken via de website: https://mijnervaringmetdezorgrelatie.nl. De MEMZ borden zijn te bestellen via de website voor 50 euro.
Ervaringen
Deze methode maakt gebruik van de principes van evidence-based practice: wetenschappelijk bewijs middels een literatuurstudie, cliëntervaringen bij de ontwikkeling, het testen van de bruikbaarheid en hanteerbaarheid en ervaringen van hulpverleners bij het testen van de bruikbaarheid en hanteerbaarheid.
'Ik vind die kaartjes omdraaien heel leuk. Het was makkelijk om te doen. (cliënt met een verstandelijke beperking bij gebruik van de analoge versie MEMZ bord).'
'Het zou zeker passen binnen ons huisje. Bij of in plaats van een bewonersvergadering om te praten over onderwerpen. Het is veel speelser. Dobbelen, spelen, idee dat cliënten actief deelnemen aan iets. Vaker spelen en dan kom je vanzelf op onderwerpen en ga je in op iets kleins maar essentieel (hulpverlener kleinschalig wonen van de groepsversie MEMZ).'
Meer informatie
- Website Mijn ervaring met de zorgrelatie
- Contactpersoon: Albine Moser albine.moser@zuyd.nl en Ruth Dalemans ruth.dalemans@zuyd.nl