Naar hoofdinhoud

Theatervoorstelling Ode aan Jasper

Gepubliceerd op: 09-08-2019

"Ode aan Jasper" is een voorstelling waarin Mark laat zien hoe hij de reis met zijn EMB-zoon Mark is aangegaan en onvoorwaardelijke liefde ontdekt. ​Eind 2018 komt de digitale versie van het toneelstuk beschikbaar.

"Ode aan Jasper" is het verhaal van Mark. Mark is de vader van Jasper. Zoals iedere aanstaande ouder droomde ook Mark van een gezond kindje. Al snel na de geboorte spat deze droom in 1000 scherven uiteen. Jasper is ziek, een zeer ernstige vorm van epilepsie is de eerste diagnose. Jasper vecht voor zijn leven en Mark vecht met de scherven van zijn droom, dit lijkt in niets op het jonge gezinnetje dat hij zich had voorgesteld. 

Is hij hier wel tegen opgewassen, waar heeft hij dit aan verdiend? Hoe, hoe, hoe dan! Vluchten is geen optie, Jasper is er! En Mark is zijn vader! Hij gaat de reis met zijn ernstig meervoudig gehandicapte zoon aan. Ook al voelt hij zich er niet klaar voor. Gaandeweg ontdekt hij de onvoorwaardelijke liefde van én voor Jasper. 

Het verandert het leven van Mark volledig. Angst en verzet maken onderweg steeds meer plaats voor liefde en dankbaarheid. 

Voorstelling

Mark deelt dit verhaal, sámen met Jasper in deze voorstelling. In verhalen, liedjes en beeld weet Mark je mee te nemen in zijn leven met Jasper. En Jasper laat u zien hoe hij daar al die jaren zijn eigen unieke rol in heeft gespeeld. Op 6 januari 2016 werd Jasper 18, deze voorstelling is het cadeau van Mark aan zijn bijzondere, wijze zoon. 

Casus

Een prachtige voorstelling, heel puur. Mark laat ons zien welke lessen hij geleerd heeft van zijn zoon Jasper. Jasper leert hem waar het leven werkelijk om draait. Mark deelt dit op een mooie wijze met ons en Jasper levert op het podium zijn geheel eigen bijdrage. Wat kan een theaterstuk bijdragen aan kennis voor kinderen met ernstige meervoudige beperkingen bij een breed theaterpubliek?​

Thema's

  • emotioneel welbevinden
  • interpersoonlijke relaties
  • lichamelijk welbevinden
  • materieel welbevinden
  • persoonlijke ontwikkeling
  • rechten
  • sociale inclusie
  • zelfbepaling

Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool 

Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling

Ode aan Jasper is gemaakt door ouders van Jasper. Samen met de mensen om hun heen hebben zij hun verhaal tot een theaterstuk gemaakt. Bron: Kennisplein Gehandicaptensector.

Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier.

Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Theater

Soort kennis

Type

Product

Taal

Nederlands