Tips voor het voorkomen van onrust of onbegrepen gedrag

Onrust of onbegrepen gedrag kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Vaak is er een concrete oorzaak of aanleiding voor de onrust. Met deze tips kun je onrust en dus ook de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen voorkomen.

  • Ken je cliënt
    Wanneer je een cliënt kent kun je beter aansluiten bij zijn beleving en begrijp je beter waar bepaald gedrag vandaan komt. Van familie leer je of gedrag past bij iemands karakter of voortkomt uit levenservaringen.
  • Zorg voor een goede dagbesteding
    Als je je verveelt word je onrustig. Dat geldt ook voor cliënten. Het is dus belangrijk dat cliënten overdag iets te doen hebben. Natuurlijk moeten de activiteiten aansluiten bij hun niveau en behoefte. Let wel op: als je teveel van een cliënt verwacht kan dit ook onrust opleveren. Een zinvolle dagbesteding draagt, net als beweging en daglicht, bij aan een goed dag- en nachtritme en vermindert onrust niet alleen overdag, maar ook ’s nachts. Zie hiervoor bijvoorbeeld 'Praktijkinstrument Passende Dagbesteding' in de Handreiking Passende Dagbesteding van Zorginstituut Nederland (pdf).
  • Zorg voor een prettige omgeving
    Veel prikkels uit de omgeving kunnen ook oorzaak zijn voor onrust bij cliënten. Denk aan harde geluiden, onprettige stoelen, lichtval enz. Maar prikkels uit de omgeving kunnen ook juist prettig en rustgevend zijn. Denk aan muziek, geuren, vertrouwd meubilair en allerlei snoezelmaterialen. In Verhaal uit de praktijk 'Inclusiever leven met ondersteunende technologie' vertelt Angela Scholten van De Lichtenvoorde dat ‘Een eigen leven en een eigen plek’ daar het motto is. Dat betekent: aansluiten bij wat de zorgvrager kan, hem/haar zelfstandiger maken en eigen regie laten voeren. Ondersteunende technologie kan daar een waardevolle bijdrage aan leveren.

Deel deze content

Reageren:

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...