Toon zoekbalkToon menu

Vakmanschap

Schrap- en snapmail

Wil je samen met je team werken aan minder regeldruk in jouw organisatie? Zodat je meer tijd overhoudt voor de cliënt? Met behulp van de Schrap- en snapmail kun je meteen aan de slag!

Meld je aan voor de Schrap- en snapmail

Vanwege corona kunnen de fysieke schrapsessies helaas niet doorgaan. Om toch met je team samen te kunnen werken aan minder regeldruk bieden we daarom een digitale variant aan. Met de schrap- en snapmail ga je stap voor stap aan de slag met de toolkit 'Minder papier, meer tijd voor zorg'. Deze methode helpt je om op een eenvoudige manier (onnodige) registraties op te sporen, efficiënter in te richten of af te schaffen.

Met behulp van 3 schrap- en snapmails kun jij een schrapsessie met je eigen team houden! En je staat er niet alleen voor: we staan voor je klaar als je hulp nodig hebt én nodigen je uit voor een digitale bijenkomst met andere teams (‘Gluren bij de buren’). Tijdens het Gluren bij de buren wissel je van ideeën met andere zorgorganisaties over hoe je de regeldruk binnen je eigen organisatie aan gaat pakken. Het resultaat? Een actieplan om de regeldruk in jullie organisatie aan te pakken en met een aantal concrete registratielasten aan de slag te gaan!

Waar bestaat de Schrap- en snapmail uit?

In drie e-mails doorloop je (samen met je team) de volgende stappen:
  1. Verzamelen van alle (onnodige) registraties binnen jouw organisatie/locatie.
  2. Ordenen van de registraties; welke zijn nodig, welke onnodig? En vinden de registraties plaats op team- of op organisatieniveau?
  3. Een top 3 vormen van de registratielasten waar jullie wat aan willen doen!
  4. Het opstellen van een actieplan; welke acties zijn nodig om regeldruk organisatiebreed aan te pakken? En hoe gaan jullie aan de slag met jullie top 3 registratielasten?
  5. Evaluatie: lukt het jullie team om met het plan van aanpak verder te gaan?

Wat heb je nodig?

  • De Schrap- en snapmails
  • Een multidisciplinair schrapteam van 5-8 collega’s die samen met jou de regeldruk aan willen pakken; denk hierbij aan een combinatie van verzorgenden/verpleegkundigen, kwaliteitsfunctionarissen/beleidsmedewerkers, managers/teamleiders en ICT-medewerkers.
  • De toolkit ‘Minder papier, meer tijd voor zorg’
  • Materiaal: zoals post-its, stiften/pennen en stickers.
  • Een overlegruimte voor het bijeenkomen met je team.

Meld je aan voor de Schrap- en snapmail

Aan de slag met regeldruk: waarom is het zo belangrijk?

Als zorgverlener ben je veel tijd kwijt met het invullen van formulieren en checklists. Zorgmedewerkers schatten zelfs in zo’n 31% van hun totale werktijd aan administratie te besteden! Kostbare tijd, die je liever aan de cliënt besteedt. De administratieve taken dragen bij aan een hoge werkdruk en beïnvloeden het werkplezier. En wat blijkt: veel van de registraties ontstaan in de organisatie zelf! Daarom is het belangrijk om samen in gesprek te gaan over regeldruk in je eigen organisatie en hoe je regeldruk kan gaan verminderen. Bekijk onderstaand filmpje over de schrapsessies die in het land gehouden zijn en doe alvast wat inspiratie op!

https://www.youtube.com/watch?v=pd8MUuL-VVM

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.