
Zorgprofessionals in de langdurige zorg besteden 25% van hun tijd aan administratieve taken. Dit blijkt uit onderzoek. Dat is kostbare tijd, die zij liever aan hun cliënten besteden. In de gehandicaptenzorg geeft maar liefst 85% van de medewerkers aan de administratie als zwaar te ervaren (Berenschot, 2016).
Download het overzicht 'Wettelijk verplichte registraties voor begeleiders in de gehandicaptenzorg binnen de Wlz' (pdf)
Fabels en misverstanden over registraties
Else Stapersma van Vilans: ‘Er zijn nogal wat fabels en misverstanden als het om registreren gaat. Veel registraties worden door organisaties zelf bepaald. Soms zijn deze nuttig. Maar voor begeleiders is niet altijd duidelijk waarom.’
Zorgorganisaties hebben niet alleen te maken met registraties die vanuit de wet moeten. Ook zorgkantoren en professionele beroepsstandaarden kunnen eisen stellen aan wat geregistreerd wordt.
‘Met dit overzicht willen wij begeleiders laten zien welke registraties vanuit de wet verplicht zijn en zo de discussie op gang brengen over nut en noodzaak van andere registraties’, aldus Else Stapersma.
Wat moet van de wet en wat niet?
Het overzicht laat zien welke registraties volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) verplicht zijn. Ook komen een aantal hardnekkige fabels en misverstanden aan bod. Is het ondersteuningsplan onderdeel van het dossier van de cliënt? Zijn registraties die voortvloeien uit het kwaliteitssysteem verplicht? Moet de temperatuur van koelkasten verplicht gecontroleerd worden? Op deze, en meer vragen geeft de publicatie antwoord.
Toolkit Registratielasten
In de workshop 'Minder papier, meer tijd voor zorg' hielp Vilans teams onnodige registraties in kaart te brengen. Zelf aan de slag met het verminderen van registraties? Download de toolkit