Toon zoekbalkToon menu

Visuele beperking

Doofblindheid

Wanneer iemand een visuele beperking én een auditieve beperking heeft noemen we dat doofblindheid. Iemand met doofblindheid is doof of slechthorend én blind of slechtziend. Ook mensen die slechtziend en slechthorend zijn, vallen dus onder de doelgroep ‘mensen met doofblindheid’.

De combinatie van zintuiglijke beperkingen geeft vaak behoorlijke belemmeringen, bijvoorbeeld in de communicatie, bij het verkrijgen van informatie en bij de mobiliteit. Daarom zijn voor de ondersteuning van doofblinde mensen specifieke kennis en vaardigheden nodig: inlevingsvermogen, geduld en doorzettingsvermogen.

Verschillende vormen van doofblindheid

Er zijn drie vormen van doofblindheid: 

  1. Aangeboren doofblindheid: vanaf de geboorte of kort daarna;
  2. Verworven doofblindheid: na de start van de taalontwikkeling;
  3. Ouderdomsdoofblindheid: na het 55e levensjaar.

Oorzaken van doofblindheid zijn bijvoorbeeld het Syndroom van Usher en Congenitaal Rubella Syndroom. Wanneer een zwangere vrouw rodehond krijgt kan dit zeer ernstige aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken: het congenitaal rubella syndroom.

DB-connect logoDB-connect

DB-connect is het landelijk expertisecentrum doofblindheid, een samenwerkingsverband tussen Bartiméus, GGMD, Kalorama, Kentalis en Koninklijke Visio. Iedereen die beperkt is in horen én zien en (in)direct betrokkenen, kan hier terecht met vragen over de combinatie van slecht horen en slecht zien, gespecialiseerde zorg en maatschappelijke dienstverlening, onderwijs en werk. Bereikbaar elke werkdag per telefoon (085 – 0654590), of mail contact@dbconnect.info.

Meer lezen over (doof)blindheid

Meer over (vormen van) doofblindheid lees je op de website van Bartiméus.

Lees meer over visuele beperking

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Renée Damstra 28/11/2021

Ik mis hier nog informatie over verschillende communicatiehulpmiddelen en -oplossingen waaronder de schrijftolk voor mensen die nog restvisus hebben.