Toon zoekbalkToon menu

Zorg en dwang

De vrijheid van Jarinda

Interview door Mireille de Beer

Jarinda is 20 jaar. Ze maakt een onzekere en kwetsbare indruk. Ze heeft dan ook al veel meegemaakt in haar jonge leven. Het gezin waarin ze opgroeide, kende veel tegenslagen. Daardoor heeft ze nooit echt kind kunnen zijn. Haar ouders hadden vaak ruzie en er was veel geweld. Uiteindelijk is haar vader vertrokken en zijn haar ouders gescheiden. Maar na de scheiding kreeg haar broer het voor het zeggen. Hij bedreigde Jarinda en haar moeder. Daardoor heeft Jarinda nooit de positieve aandacht gekregen die elk kind nodig heeft.

Jeugd

Jarinda’s broer heeft autisme, ADHD en ODD. Dat zorgde voor de nodige problemen. Hij werd gezien als een kind van de duivel en moest van school. Omdat Jarinda zijn zus was, moest ze ook weg. Zo kwam ze in het speciaal onderwijs terecht. Ze besefte toen nog niet dat ze zelf ook een beperking heeft. In de buurt werd ze veel gepest. Haar beste vriend was haar kat. Die gaf haar troost. Maar toen ze 14 was werd de kat doodgereden. Daarna ging het mis. Ze kreeg verkeerde vrienden en kwam in aanraking met drugs en alcohol. Alles om even geen pijn te voelen.

Jarinda heeft veel spijt van de dingen die ze gedaan heeft. Haar verleden achtervolgt haar nog steeds. Ze heeft last van verlatingsangst en haar vertrouwen in mensen is ze kwijt. Ze is jaloers op kinderen die wel aandacht krijgen en een vader hebben. Toch heeft Jarinda ook wel leuke herinneringen aan haar jeugd. Toen ze nog klein was speelde ze vaak met haar broer op zolder. Ze dansten, acteerden en zongen samen.

Werk en hobby’s

Jarinda werkt bij de WSW. Ze doet productiewerk en heeft het naar haar zin. Met kleine stapjes gaat ze vooruit. In haar vrije tijd zingt ze graag. Daar kan ze haar gevoel in kwijt. Ze heeft een nummer geschreven en gezongen voor haar moeder omdat ze zo’n onhandelbaar kind was. Daar heeft ze veel spijt van. Ze wil graag auditie doen om een hoofdrol te spelen in een musical. Ook zou ze graag een opleiding dierenverzorging volgen. Ze heeft wel eens een dagje mee gelopen in een dierenpark. Haar grote droom is met tijgers werken en met dolfijnen zwemmen.

Wonen

Jarinda’s huisgenoten hebben allemaal een verslavingsprobleem. In huis gelden strengen regels, maar buiten op straat zijn ze vrij. Voor Jarinda is dat lastig. Ze maakt zich daar zorgen over. Ze wil er niets meer mee te maken hebben maar soms is ze bang om daar weer in aanraking mee te komen. Gelukkig heeft ze geleerd om nee te zeggen. Jarinda zit nu in fase 3. Dat betekent dat ze meer vrijheid heeft. Ze mag bijvoorbeeld een keer per week voor zichzelf koken en ook een keer voor de groep. Jarinda heeft een persoonlijke begeleider die ze als haar tweede moeder ziet.

Vrijheid

Structuur en duidelijkheid zijn belangrijk voor Jarinda. Ze moet zich aan de regels houden. Ze moet ’s avonds op tijd binnen zijn en ze heeft een vast beltegoed. Ze mag haar moeder maar één keer per maand zien. Al deze regels staan in haar ondersteuningsplan en op haar computer.

In het verleden heeft ze wel eens in haar polsen gesneden. Een stem in haar hoofd zei dat ze dat moest doen. Ze dacht toen vaak aan zelfdoding. Nu worden de messen achter slot en grendel bewaard. Als ze kip gaat snijden, is de begeleiding er bij. Ze slikt medicijnen die haar angsten weg nemen en er wordt goed op gelet dat ze niet teveel tegelijk inneemt. Soms is ze erg boos en pakt de begeleiding haar stevig vast om haar rustig te houden. Een keer is ze daarvoor bijna opgenomen. Ze vindt dat de begeleiding beter moet luisteren en met haar in gesprek moet gaan. Een ideale begeleider is iemand die je begrijpt en die in jou en je leven gelooft.

Genieten van je leven

Jarinda leeft altijd in het duister en heeft nog nooit gevoeld dat ze vrij is. Ze is pas vrij als ze geen pijn meer voelt. Vrijheid betekent voor haar: een goed leven hebben en van jongs af aan van je leven genieten en plezier hebben. Een eigen woning hebben met een gezellige huiselijke sfeer. Dat je alles op een rijtje hebt. Dat je trots kunt zijn op jezelf en gelijkwaardig bent.

Lees ook de andere verhalen over vrijheid

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.