Toon zoekbalkToon menu

Zorg en dwang

Boek met handvatten vergroten van vrijheid

Zeven zorgorganisaties, zowel gehandicaptenzorg als ouderenzorg, werkten een jaar lang intensief aan het vergroten van de vrijheid van hun cliënten. Publicatie 'In voor beter, leven in vrijheid' van Vilans deelt de opbrengsten en ervaringen van dit gelijknamige programma.

In voor beter - vrijheidVilans hoopt dat de verhalen en inzichten in het boek andere zorgorganisaties verder helpen bij het werken aan optimale vrijheid voor hun cliënten én medewerkers. Naast de lessen, inzichten en ervaringen, laat het boek zien welke hulpmiddelen gezamenlijk ontwikkeld zijn.

Het ministerie van VWS was opdrachtgever van het project, Vilans begeleidde de opzet en uitvoering. In het traject is gekozen voor een nieuwe aanpak: niet het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen stond centraal, maar het werken aan optimale vrijheid.

Optimale vrijheid in plaats van vrijheidsbeperking 

Het werken aan vrijheidsbeleving raakt alle lagen van een zorgorganisatie. Het vraagt om een cultuuromslag. De ervaringen van de deelnemende organisaties laten zien dat het daarvoor nodig is cliënten, naasten en de gehele organisatie (van receptionist tot bestuurder) te betrekken. Daarnaast kan meer vrijheid voor cliënten alleen gerealiseerd worden door ook medewerkers meer vrijheid te geven, om patronen los te kunnen laten en te mogen experimenteren. Ook dat staat in het boek beschreven. 

Download het boek 'In voor beter, leven in vrijheid' (123 p.)

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.