Toon zoekbalkToon menu

Zorgtechnologie

Versterken digitale vaardigheden belangrijker dan ooit

Nieuw onderzoek van Vilans naar digitale vaardigheden in de praktijk van de zorg helpt projectleiders van digitale projecten bij de zorg om te kiezen voor slim maatwerk. Zeer relevant nu door de coronacrisis zoveel mogelijk digitaal werken een pure noodzaak is geworden. 

Terugkijken webinar Digitale Vaardigheden

Het gebruik en de implementatie van digitale middelen in de zorg kan veel slimmer. Dat stelt Bart van Mierlo, adviseur bij Vilans. Hij komt tot deze conclusie na onderzoek onder zorgprofessionals en zorgorganisaties in de langdurige zorg, dat tot stand kwam met Buro Strakz, Utrechtzorg, Tech@doptie en Digivaardig in de zorg. In het webinar vertelt Bart van Mierlo samen met enkele mede-presentatoren meer over het onderzoek. 

https://www.youtube.com/watch?v=s2KEka7yj_U

Meer tijd voor de cliënt en hogere kwaliteit van zorg

De onderzoekers spraken uitgebreid met zorgprofessionals die bezig zijn met het verbeteren van digitale vaardigheden van henzelf of collega’s. De resultaten worden gepresenteerd in de vorm van persona’s die inzicht geven in de kennis, motivatie, houding en zelfbeeld van verschillende zorgprofessionals als het gaat om verbeteren van digitale vaardigheden. 'Wanneer we meer aansluiten bij de verschillende manieren waarin zorgprofessionals digitale vaardigheden ontwikkelen, dan blijft er door inzet van digitale middelen uiteindelijk ook meer tijd over voor de cliënt en groeit de kwaliteit van zorg,' zegt Suzanne Verheijden, onderzoekspartner en projectleider Digivaardig in de zorg.

Geen 'one size fits all'

Uit het onderzoek wordt duidelijk dat de onderliggende motieven om te werken aan betere digitale vaardigheden te divers zijn voor een ‘one size fits all’-benadering. Een voorbeeld: iemand die weerstand ervaart om met technologie te werken omdat hij eigenlijk angstig is dat daarmee zijn baan verdwijnt vraagt om een compleet andere aanpak dan de medewerker die geprikkeld wil worden om met de nieuwe mogelijkheden de beste zorg te leveren. Sjors Groeneveld van Tech@doptie is daarom erg blij met de resultaten van het onderzoek (.pdf). 'Met het ontwikkelen van de diverse persona’s krijgen zorgorganisaties nu handvaten om rekening te houden met deze diversiteit.'

Lees het volledige artikel op Vilans.nlReageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.