Naar hoofdinhoud Naar footer

4 Meest bizarre registratielasten in de gehandicaptenzorg

Gepubliceerd op: 21-10-2020

In de zorg worden heel wat lijstjes en formulieren bijgehouden. Toch ontstaan veel van die lijsten in de organisatie zelf. En over sommigen zul je je verbazen! We verzamelden 4 bizarre registraties voor je én delen een handige tool zodat je met je team kritisch kunt reflecteren op jullie registraties.

Regels en registraties zijn er om de kwaliteit van de zorg te bewaken en te verbeteren. Maar soms slaan we door in het afvinken, aftekenen en controleren. Tijdens de schrap- en snapsessies hebben zorgteams uit gehandicaptenzorg 347 registraties opgespoord.

Download 'Reflecteren op registreren' onder dit artikel

4 meest bizarre registraties

1. De menstruatielijst

In een organisatie wordt van élke vrouwelijke bewoner standaard bijgehouden wanneer zij menstrueert, hoe heftig dit is en of zij tampons of maandverband gebruikt. Dit kan natuurlijk in sommige situaties handig zijn om te weten, maar het is niet nodig om dit altijd van alle vrouwelijke bewoners te noteren.

2. De stekkercontrole

Het is vervelend als een van je elektronische apparaten niet meer werkt. Daarom controleert een organisatie élke maand álle apparaten met een stekker om te kijken of ze het nog doen. Dit wordt vervolgens op een apart afvinklijst bijgehouden.

3. Koffiezetapparaat via Topdesk

Medewerkers van een organisatie wilden een nieuw koffiezetapparaat bestellen voor een woongroep. Daarvoor moet een aanvraag ingediend worden via TOPdesk (online helpdesk). Maar dit werkt niet zo makkelijk als het lijkt. Na de aanvraag ontving de medewerker een mail met het verzoek om zelf een apparaat uit te zoeken en dat vervolgens opnieuw doorgeven via TOPdesk. Dat kan efficiënter.

4. Eieren stickeren

Wanneer je werkt met vers eten is het belangrijk om aan de voedselveiligheidseisen te voldoen. Ook dan is het ook goed om kritisch te blijven kijken wat echt nodig is. Bijvoorbeeld in het geval van een locatie die kippen houdt die elke dag een vers eitje leggen. De eieren worden die dag zelf nog gebakken of gekookt en door de bewoners opgegeten. Toch krijgt elk ei eerst nog een sticker met de datum erop.

Discussie over registraties

Herken jij deze of andere registraties waarvan je het nut niet altijd inziet of waar je last van hebt? Bespreek dit dan met je collega’s of teamleider met behulp van de 5 gesprekskaarten uit de tool ‘Reflecteren op registreren’ (zie 'Downloads'). Zo ga je op een leuke manier met elkaar in discussie over welke regels jullie belangrijk vinden en waarom je iets bijhoudt. 

Meer weten over het terugdringen van regeldruk? 

Bekijk de pagina met handige tools. Of download de posters met grappige cartoons over regeldruk en kijk eens kritisch naar jullie eigen lijstjes. 

LEES MEER OVER REGELDRUK

Downloads

Deel deze pagina via: