Naar hoofdinhoud Naar footer

‘Begeleiders in Beeld’ geeft inzicht in handelen bij probleemgedrag

Gepubliceerd op: 09-03-2023

Het programma Begeleiders in Beeld is onlangs opgenomen in de Databank Erkende Interventies. De Erkenningscommissie Gehandicaptenzorg van Vilans heeft namelijk beoordeeld dat er aanwijzingen zijn dat dit programma goed werkt. Het programma helpt begeleiders om beter om te gaan met probleemgedrag. Onder andere door aandacht voor de relatie met de cliënt en meer inzicht in eigen handelen.

De Academische Werkplaats Leven met een Verstandelijke Beperking (AWVB, Tranzo, Tilburg University) heeft het programma ontwikkeld. ‘Begeleiders in Beeld’ is een training die uit 9 bijeenkomsten bestaat. Tijdens de trainingen is er aandacht voor het kunnen begrijpen van eigen emoties en hoe daarmee om te gaan (emotionele intelligentie). Ook is er aandacht voor inzichten met behulp van videofeedback. Dit zorgt ervoor dat je als begeleider de effecten van je eigen handelen beter begrijpt.

Minder stress

Als begeleider in de gehandicaptenzorg kun je te maken krijgen met probleemgedrag. Hierdoor kun je negatieve emoties en stress ervaren. Dit heeft weer invloed op je handelen en op hoe je met de cliënt omgaat. ‘Begeleiders in Beeld’ heeft hier aandacht voor door het vergroten van emotionele intelligentie. Uit eerder onderzoek weten we dat een verhoogde emotionele intelligentie de mate vermindert waarin iemand stressklachten ervaart.

Beter kunnen omgaan met problemen

Er is onderzoek gedaan naar de effecten van Begeleiders in Beeld. Hieruit blijkt dat de training tot een verhoogde emotionele intelligentie leidt. Daarnaast gaan begeleiders na de training beter om met stressvolle situaties dan voor de training. Ook zijn zij beter in staat om ondersteuning te bieden die aansluit op behoeftes van cliënten met probleemgedrag.

Train-de-trainer

De training wordt vanuit RINO Zuid gegeven. Trainers geven de training ook bij organisaties zelf. RINO Zuid biedt daarnaast een train-de-trainer aan voor orthopedagogen, basispsychologen, orthopedagoog-generalisten en GZ-psychologen. Deze wordt gegeven door trainers met kennis over emotionele intelligentie en video-interactiebegeleiding.

Aanmelden

Bied jouw organisatie ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag? Dan kan je jouw organisatie aanmelden. Samen met jouw organisatie wordt dan bekeken wat de behoeftes van begeleiders zijn. Begeleiders kiezen zelf een casus die ze willen inbrengen. Interesse? Kijk dan voor meer informatie op www.begeleidersinbeeld.nl.

Over het erkenningstraject

In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking zijn veel programma's ontwikkeld die echt effect hebben. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in welke programma's goed werken. Meer weten over werkende interventies? Bekijk dan onze Databank erkende interventies.

Ook een methode of aanpak laten beoordelen?

Heb je een succesvolle aanpak of methode ontwikkeld voor de gehandicaptenzorg? Is die methode ook interessant voor anderen? Meld je methode dan aan voor het erkenningstraject

Deel deze pagina via: