Naar hoofdinhoud Naar footer

Gezond leven, belangrijk én mogelijk voor iedereen!

Gepubliceerd op: 02-05-2023

Een gezonde leefstijl werkt door op alle onderdelen van het leven. Binnen Aveleijn wordt het thema vitaliteit steeds belangrijker. Aveleijn is een organisatie die zorg, ondersteuning, behandeling en advies biedt aan kinderen, jongeren, volwassenen en senioren met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid in Twente en een klein deel van de Achterhoek. “Voor elke cliënt is het mogelijk om iets te doen aan een gezonde leefstijl.”

Gedragskundige Jolien van der Kolk, verbonden aan verschillende locaties van Aveleijn, maakt zich binnen de organisatie hard om de bewustwording te vergroten over het belang van een vitaal leven. “Ik ben in mijn dagelijks leven veel bezig met een gezonde leefstijl. Vijf jaar geleden werd ik gevraagd om samen met een collega vitaliteit meer op de kaart te zetten binnen Aveleijn. Ik was meteen enthousiast.”

Op een leuke manier het gesprek aangaan

“We begonnen met het verspreiden van informatie op een laagdrempelige manier. Zo vertelden we er over in de verschillende magazines die op de locaties verspreid worden en stond er informatie over het onderwerp in het cliëntportaal. Verder ontwikkelden we het afgelopen jaar handige tools om met cliënten in gesprek te gaan over het thema. De vitaliteitswaaier is bijvoorbeeld een soort checklist met vragen over voeding, beweging en slaap/ontspanning. Op de achterkant van de waaier staan tips ter verbetering. 

Op onze praatplaten staan alle tips van de waaier uitgewerkt in makkelijk te snappen plaatjes. Ons spel is tot slot een soort 30 Seconds, waarin de tips van de waaier uitgebeeld of omschreven kunnen worden. Zo kom je op een leuke manier met elkaar in gesprek over de onderwerpen. Deze tools gaan we in de komende tijd verspreiden op de locaties en onder de begeleiders. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om doelen op te stellen voor cliënten in de ondersteuningsplannen”, legt ze uit.

Wil je weten hoe Jolien van der Kolk en Aveleijn dit verder hebben aangepakt en wat de conclusies zijn? Lees dan het hele artikel. Meer informatie over Aveleijn en over de ambassadeur van Aveleijn vind je hier

Bron

Twente Board

Deel deze pagina via: