Naar hoofdinhoud Naar footer

Inclusieve stembureaus

Gepubliceerd op: 23-08-2023

In elke Nederlandse gemeente een inclusief stembureau; dat is waar stichting Prokkel zich ook bij de komende Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 voor inzet.

Mensen met een verstandelijke beperking zijn meer dan hun beperking. Door zich in te zetten tijdens de verkiezingen laten ze zien dat ze van betekenis willen en kunnen zijn. Bovendien vergroot het tegelijkertijd hun interesse voor de democratie en het stemrecht, zowel bij henzelf als bij mensen in hun omgeving.

Ik voel me gelijkwaardig


Noortje en Rene waren afgelopen verkiezingen een Prokkelduo. Noortje is ervaringsdeskundige en vertelt: “We hadden een goede samenwerking. René was niet te betuttelend, waardoor ik me gelijkwaardig voelde. Eerst werkten we samen voor de gezelligheid, maar later deden we elk eigen taken, want dat kon prima. Ik ben begonnen met kijken of de stembiljetten netjes in de bus gingen en heb ook de biljetten uitgedeeld. Daarna heb ik ook stempassen gecontroleerd.” Ook Rene geeft aan dat het voor hem heel verrijkend was.

Ter voorbereiding van de vrijwilligers organiseert stichting Prokkel voor Prokkelduo’s een “online les met Lieke”.  Ervaringsdeskundige Lieke vertelt wat er als vrijwilliger van je verwacht wordt op het stembureau. Een goede voorbereiding voor de (verplichte) e-learning van de gemeente. Bij de afgelopen verkiezingen hebben meer dan 180 gemeenten meegedaan en het als zeer positief ervaren. De meeste gemeentes doen dan ook weer mee met dit initiatief. 

Meer informatie

  • Informatie over de inzet van Prokkelduo’s en bijbehorende toolkits en ook hoe je als gemeente kunt deelnemen
  • Meld je aan als deelnemende gemeente.  
  • Heb je vragen? Neem dan contact op met Marian Geling, landelijk projectleider stichting Prokkel: marian@prokkel.nl of 06 2705 7594.

Deel deze pagina via: