Naar hoofdinhoud Naar footer

Jan Troost viert het leven met prematoriumparty

Gepubliceerd op: 09-05-2023

Voorvechter van gelijke rechten voor mensen met een beperking Jan Troost kreeg een tijd geleden te horen dat hij ongeneeslijk ziek is. Hij besloot het heft in eigen handen te nemen en nog bij leven de reünie te organiseren die meestal pas na het overlijden plaats vindt. ‘Waarom wachten op mijn dood als ik ook bij leven mijn leven kan vieren en zelfs mijn afscheid zou kunnen bijwonen’ zegt Jan hier zelf over. Hij noemt het zijn ‘prematoriumparty’.

Strijd voor inclusie

Jan heeft iets met woorden en met theater en bovenal met actievoeren voor de positie van mensen met een beperking, vaak voegt hij dat allemaal samen. Zo kom je op zijn website of facebookpagina termen tegen als aparticipatie, troost over leven, inclusie verenigt en terug naar de bossen. Jan heeft zich zijn hele leven ingezet voor inclusie.

Onlangs voltooide hij nog een boek over zijn leven, deelde hij zijn visie en mening in de vlog-reeks met Mari Sanders. Voor zijn werk kreeg hij de Zilveren Waalburgspeld van de gemeente Nijmegen en Iederin organiseert vanaf nu elk jaar de Troost-lezing.

Jan vond het allemaal ‘heel bijzonder’. Wij vinden vooral hem zelf heel bijzonder, en hopen dat hij op zijn zelf gekozen afscheidsfeestje meegekregen heeft hoe belangrijk hij is geweest voor inclusie van mensen met een beperking en hoe veel hij hierin voor anderen heeft betekend.

Activist tot in de kist

Op 16 mei 2023 heeft Jan afscheid genomen van het leven. Lees hier het In Memoriam dat Ieder(in) over hem maakte. In memoriam Jan Troost - Iederin

Meer informatie

Deel deze pagina via: